Perioadele de carantină și distanțarea socială impusă de pandemie au făcut ca multe persoane să amâne vizitele la stomatolog. Acest fapt și-a pus serios amprenta asupra sănătății danturii acestora și a agravat afecțiunile deja existente.
Medicii stomatologi insistă să nu ignorăm consultațiile și programările și să nu considerăm că e suficient să luăm medicamente pentru a calma durerile sau inflamațiile.
Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog, enumeră principalele complicații apărute din pricina pandemiei la nivel de afecțiuni dentare și subliniază că automedicația nu este recomandată este nu doar insuficientă, cât și periculoasă de cele mai multe ori.
“Am împlinit recent un an de la debutul pandemiei, timp în care am trecut prin perioade de stare de urgență și de carantinare a populației. Cele două luni de lockdown au fost crunte, am primit zeci de emailuri și telefoane de la pacienți care erau nevoiți să ia rețete peste rețete de antibiotice sau antiinflamatoare pentru a ține, cât de cât, situația sub control. După relaxare, au intervenit alte impedimente: unele persoane se temeau să se expună, iar multe altele au fost blocate de carantinare, ori având COVID-19, ori intrând în contact cu o persoană bolnavă, ori întorcându-se, pur și simplu, dintr-o zonă galbenă sau roșie, fără a avea virusul. Toate acestea au făcut să amâne programările, deși se aflau în plin tratament, fapt ce a dus la complicații de tot felul.
Acum, când nu mai suntem în stare de urgență, este deosebit de important să nu ignorăm consultațiile și programările, pentru a evita complicațiile, costurile mai mari, tratamente suplimentare și dureri în plus.
Citeste si: 10 lucruri pe care medicul stomatolog ar vrea ca tu sa le stii
Ce complicații apar dacă nu mergem la dentist
Cariile se adâncesc
O carie deja apărută, netratată la timp, se poate adânci accelerat, chiar și dacă avem o igienă dentară potrivită. Fără tratamentul stomatologului, sunt șanse ca dintele să nu mai poată fi salvat la timp, și de aici și costuri suplimentare ulterioare.
Gingiile inflamate duc la pierderea dinților
Parodontoza este din ce în ce mai întâlnită, chiar și în rândul populației tinere. Fără intervenția medicului stomatolog, retracțiile gingivale și inflamarea gingiilor vor duce, în cele din urmă, la erodarea rădăcinii și pierderea dinților, precum și la o dezechilibrare a sănătății și funcționalității întregii danturi.
Apar alte boli
S-a dovedit faptul că infecțiile gingivale și dentare netratate accelerează bolile cardiace sau pulmonare. Și aici vorbim chiar de atac de cord sau accident vascular cerebral prin deplasarea către arterele inimii și împiedicarea fluxului sanguin.
Te mai poate interesa si: Cum îi facem pe copii să nu le fie frică de dentist? Sfaturile medicului stomatolog Adrian Mina
Cresc infecțiile în organism
Afecțiunile orale pot duce la apariția altor tipuri de infecție în organism, apărând astfel un lanț cauză-efect nedorit.
Tratamentul ortodontic prelungit
Foarte multe persoane poartă în această perioadă aparat dentar. Prin faptul că amânăm controlul periodic, în care înlocuim arcul și schimbăm elasticele de pe brackeți, provoacă o serie de probleme. Cea mai mică dintre acestea este că prelungim perioada în care purtăm aparatul.
Detartraj amânat
Indiferent cât de bine ne îngrijim dinții acasă, cu pastă de dinți, ață dentară, duș bucal sau perii interdentare, este necesar ca, măcar de două ori pe an, să facem o curățare profesională la stomatolog, pentru a îndepărta depunerile de tartru. Acolo se formează o placă bacteriană care, neînlăturată, atacă smalțul dinților și inflamează gingiile ducând la probleme de sănătate uneori ireversibile.
Nu rata nici: Cum ingrijesti dintii copilului si il scapi de frica de dentist
Infecția sinusală
Dacă te dor dinții sau maxilarul, cauza poate fi inclusiv o infecție sinusală ce comprimă terminațiile nervoase ale dinților, infecție pe care doar medicul stomatolog o poate identifica. Nedescoperită la timp, poate duce la complicații nedorite.
Un pas mai aproape de demență
Din păcate, s-a dovedit faptul că bacteriile parodontale pot ajunge, prin fluxul sanguin, până la creier, și, astfel, pot contribui la apariția demenței.
Lista efectelor nedorite poate continua, însă, important de reținut este că orice amânare a vizitei la dentist agravează problemele deja existente, iar scopul nostru este de a preveni orice complicație care ar duce la pierderea dinților și la alte afecțiuni de sănătate. Îngrijirea danturii nu ține doar de estetică și de a sta departe de durere. Ignorarea tratamentului de azi face ca soluția din viitor să fie mai dificilă și mai costisitoare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie 2024
Luna nouă în Săgetător: 1 decembrie 2024. Ce schimbări ne așteaptă?