PZ Cassiopaiae este o stea din categoria supergigantelor, o stea roşie aflată în constalaţia Cassiopea, variabilă, ceea ce înseamnă că îşi poate modifica dimensiunile în timp. Este o stea extrem de luminoasă despre care se estimează că are 1190 de solar radius, R☉, raza solară fiind unitatea de măsură a stelelor, egală cu lungimea razei Soarelui. PZ Cassiopaiae este la 9160 de ani-lumină distanţă de pământ şi nu este vizibilă cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unul telescop.
BI Cygni este şi ea o supergigantă roşie situată în constelaţia Cygnus. Are 1240 R☉ şi se află la 5150 de ani-lumină faţă de Pământ. Astrul este şi el neregulat, iar luminozitatea lui variază între magnitudini de 8,4 şi 9,9. Nu este vizibil de pe Pământ.
HD 179323 are 1300 R☉ şi se află în constelaţia Sagittarius, la 1695 de ani-lumină faţă de Pământ. De altfel poate fi vizibilă la limită, chiar şi din România.
Pi Cephei este o stea galbenă, trinară ce se găseşte în constelaţia Cepheus. Este la o distanţă de 1420 de ani-lumină şi spre deosebire de predecesoarele sale, este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ. Are o luminozitate moderată, cu magnitudine de 4,41, ceea ce o face mai uşor vizibilă din zonele mai puţin afectate de poluare, în special din emisfera nordică.
Citește restul articolului pe LIFE.ro!