Dieta Fasting sau Postul intermittent a inceput sa aiba din ce in ce mai multa notorietate in randul celor care doresc sa dea jos din surplusul de kilogram. Dar cat este de buna este dieta fasting si care sunt avantajele si dezavantajele postului intermitent?
Dieta fasting – Avantajele postului intermitent
Numeroase studii efectuate recent au scos la iveala faptul ca dieta Fasting are nenumarate beneficii, precum: scaderea in greutate, micsorarea tensiunii arteriale si reducerea nivelului colesterolului.
Cea mai cunoscuta varianta a postului intermitent este 5:2, un plan care implica un consum recomandat de calorii timp de 5 zile pe saptamana, pentru ca urmatoarele doua zile sa fie redus cu 25%. Adica undeva la 500 de calorii pe zi femeile si 600 de calorii pe zi barbatii.
Potrivit dr. Mihael Mosley – autorul cartii “The Fast Diet” – postul intermitent reduce tensiunea arteriala, nivelul de csolesterol si sensibilitatea la insulina. De asemenea, potrivit unui studiu realizat in 2014, persoanele care intr-o zi pe saptamana consuma doar apa isi reduc substantial riscul de a face diabet.
Un alt studiu, realizat de catre Dr. Valter Longo si colegii sai de la Universitatea Carolina de Sud din Los Angeles, a scos la iveala faptul ca postul negru pe o durata mai mare de (2-4 zile) ajuta la o restartare a sistemului imunitar. Aceasta presupune regenerarea celulelor sitemului imunitar si protejarea celulelor impotriva unor cauze precum imbatranirea sau chimioterapia.
Citeste si: Dieta cu humus. Slabeste sanatos 3 kg pe saptamana
Mecanismul de functionare a postului intermitent
In momentul in care organismul nu-si mai poate lua energia din alimentatie, in timpul postului intermitent incep sa se consume depozitele de glucoza din ficat si muschi. Acest process incepe la ore de la ultima masa consumata. Cand aceste depozite s-au consumat corpul incesa a arda din grasimi pentru a-si reface energia. Atunci cand corpul incepe sa arda din grasimi apare pierderea in greutate. “In acelasi timp, apare si un process de detoxifiere, deoarece depozitele de toxine accumulate in grasimi sunt dizolvate si indepartate din corp. Cand faci foamea, sistemul incearca sa-si reface energia recicland tot ce nu mai este de folos organismului”, explica dr. Longo. In cadrul studiului sau, publicat in revista “Cell Stem Cell”, s-a descoperit ca un ciclu de 2-4 zile fara mancare, la un interval de 6 luni, a indepartat toate celulele batrane sau deteriorare ale sistemului imunitar si a generat altele noi. Studiul a fost efectuat pe soareci de laborator.
Mai mult, echipa a observat ca pacientii cu cancer, care au tinut post negru trei zile inainte de sedinta de chimioterapie, au fost protejati de procesul de distrugere a sistemului imunitar generat de tratament. “Vestea buna este ca organismul scapa de celulele care sunt deteriorate sau batrane, deci ineficiente, in timpul postului negru. Mai mult, se genereaza un sistem imunitar nou”, spune dr. Longo.
DAR, postul nu este pentru toata lumea. Anumite categorii de oameni ar trebui sa evite dieta Fasting.
Te mai poate interesa si: Dieta mediteraneana. Ce si cum trebuie sa mananci
Citeste continuarea: 1 2