Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii
turta la fete - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cake-smash-2485718_1920

Când un copil ajunge la vârsta de 1 an, încă din cele mai vechi timpuri se consideră că a ajuns la un prag al vieții sale, care trebuie celebrat. De aceea, la împlinirea acestei vârste, copilul trebuie să-i aibă alături pe cei mai importanți oameni din viața lui, care sunt părinții și nașii. Prezența lor va conta cel mai mult pentru a se respecta așa cum se cuvine și tradiția tăierii moțului, respectiv a ruperii turtei. Chiar dacă nu sunt legate de creștinism, de tradițiile promovate de Biserică, acestea sunt practicate de sute de ani în țara noastră, fiind prilej de bucurie în familie, când toți se adună la o petrecere pentru a-i sărbători pe băieței (pentru care se taie moțul) sau pe fetițe (pentru care se rupe turta). Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi detalii care țin de tradiția ruperii turtei la fete, pentru a afla care este rolul nașilor și al părinților, astfel încât micuței sărbătorite să i se asigure un start cât mai bun în viață, iar familia întreagă să se poată bucura de o sărbătoare memorabilă.

Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe nașii

Potrivit preoților, ruperea turtei la fete face parte, la fel ca tăierea moțului la băieți, dintre acele obiceiuri ce vizează integrarea copiilor în societate, în comunitate, fără să aibă însă o semnificație religioasă, în contextul în care nici Biserica Ortodoxă, nici diferite cărți de cult, nu le menționează. Mai exact, ambele practici reprezintă de fapt obiceiuri străvechi, adânc înrădăcinate în tradiție, fără să se cunoască exact momentul în care au început să fie prezente pe teritoriul țării noastre.

De pildă, se presupune că sunt legate de tradiții ale geto-dacilor. Practic, legendele asociază obiceiul tăierii moțului cu așa-numitul „dat de grindă”, apărut astfel: un conducător geto-dac ținea să aibă o armată puternică, numeroasă, iar în acest scop îi adresa rugăciuni zeului Zamolxis (Zalmoxis) pentru a se naște cât mai mulți băieți. Ascultându-i rugămintea, zeul i-a spus cum să procedeze pentru a-și îndeplini obiectivul: să se practice un ritual timp de 3 ani de la nașterea unui copil.

Citește continuarea pe Qbebe: https://tinyurl.com/5f4xxn7k

Data articol: 05/08/2021