Alimente care cresc glicemia. Ce să evităm ca să nu avem probleme de sănătate - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Alimente care cresc glicemia. Ce să evităm ca să nu avem probleme de sănătate

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Alimente care cresc glicemia. Ce să evităm ca să nu avem probleme de sănătate
Alimente care cresc glicemia

Alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc rapid nivelul zahărului din sânge și pot cauza probleme de sănătate pe termen lung. O dietă bazată pe produse cu indice glicemic scăzut poate ajuta la prevenirea și gestionarea diabetului și a bolilor cardiovasculare. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce alimente cresc nivelul de zahăr din sânge și de ce ar fi mai bine să le evităm pentru a nu avea probleme.

Ce înseamnă indicele glicemic?

„Indicele glicemic este o unitate de măsură ce clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de cât de mult afectează nivelul glicemiei persoanelor care le consumă. Organizația Internațională pentru Standardizare clasifică alimentele între 1 și 100 și utilizează glucoză pură, cu un indice glicemic de 100, ca referință. Astfel, alimentele pot avea un indice glicemic scăzut, mediu sau ridicat, după cum urmează:

– IG scăzut este de 55 sau mai puțin

– GI mediu este 56-69

– IG ridicat este de 70 sau mai mare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Citeste si: Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare. Reguli de baza pentru prevenirea diabetului

Factori care influențează indicele glicemic al alimentelor

„Există mai mulți factori ce influențează viteza cu care un anumit aliment crește glicemia cuiva. Acești factori pot include:

– cât de rafinat este carbohidratul

– structura fizică și chimică a alimentelor

– metoda de gătit

– ce cantitate de fibre conțin alimentele

– cât de multe proteine, grăsimi și acid conține alimentele

În general, glucidele rafinate și procesate se metabolizează mai repede în glucoză. Alimentele cu fibre, proteine și grăsimi eliberează glucoza mai încet, deci au un indice glicemic mai scăzut. Timpul mai îndelungat de gătit poate descompune alimentele, ceea ce înseamnă că persoana care le consumă asimilează mai repede glucoza”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Alimente cu indice glicemic ridicat

„Persoanele ce doresc să își controleze atât greutatea, cât și glicemia, ar trebui să evite următoatele tipuri de alimente:

– pâine obținută din făină albă sau integrală

– orez alb

– cereale și batoane de cereale

– prăjituri, biscuiți și orice alt tip de dulciuri

– cartofi

– chipsuri și biscuiți de orez

– fructe dulci precum pepenele verde și ananasul

– fructe uscate, cum ar fi curmale, stafide și afine

– produse lactate îndulcite, cum ar fi iaurturile cu fructe”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Nu rata nici: Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire

Beneficiile unei diete cu indice glicemic scăzut

„O astfel de dietă poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi rezistența la insulină și diabetul. Conform specialiștilor, o dietă cu indice glicemic scăzut poate ajuta la prevenirea și gestionarea unor afecțiuni grave precum diabetul, bolile coronariene, cancerul și obezitatea”, adaugă specialistul.

Ce este Dieta Tisanoreica?

Dieta Tisanoreica reprezintă un program de nutriție fito-ketogenic bazat pe alimente concepute din ingrediente 100% naturale. Are la bază ingrediente cu un conținut redus de carbohidrați, iar alimentele sunt gândite pentru a imita cât mai bine aspectul și gustul celor obișnuite, bogate în carbohidrați. Include supe, omlete, pâine, pizza, ciocolată, biscuiți, criossant, brioșe, băuturi calde sau băuturi proaspete din fructe.

Nutriționistul Gianluca Mech deține secretul acestei diete, un secret păstrat de multe generații în familia sa. Produsele sunt disponibile și în România, pe www.gianlucamech.com.ro

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Nu rata nici: Cartofi dulci pentru diabetici? Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce sunt buni!

Data articol: 20/05/2021