Amigdalita este o problemă de sănătate comună, întâlnită în special în cazul copiilor, dat fiind faptul că organismul lor este mai sensibil la viruși.
Ea este o manifestare a unei alte infecții care este provocată de germeni transmisibili. Pentru că această problemă de sănătate afectează în special copiii de vârstă preșcolară, iată mai jos câteva detalii care te vor ajuta să înțelegi care sunt cauzele amigdalitei la cei mici și, mai ales, cum se tratează aceasta.
Amigdalele la copii: tipuri și simptome
Amigdalele sunt două organe limfatice pereche și pot fi observate cu ușurință în momentul în care deschidem gura, pentru că sunt situate pe pereții laterali ai faringelui. Există atât amigdale palatine – cele situate pe fiecare parte a pereților laterali ai gâtului, cât și amigdale faringiene – cunoscute sub denumirea de polipi nazali. Cele din urmă sunt situate pe partea de sus a gâtului.
Rolul amigdalelor este unul de apărare împotriva infecțiilor. Ele reacționează la antigenele din aerul sau alimentele care intră în corpul nostru.
În cazul infecției la nivelul amigdalelor, principalele simptome includ febra, durerea în gât – care se agravează în momentul înghițirii, dar și creșterea volumului amigdalelor. În plus, alte simptome sunt:
– Dureri de urechi
– Dureri de cap
– Dureri de stomac
– Senzația da gât umflat
– Pierderea poftei de mâncare
– Pete de culoare albă pe suprafața amigdalelor.
Cauzele amigdalitei
Chiar dacă amigdalele combat bacteriile și virusurile care intră în organism – și ele sunt vulnerabile la infecții.
De exemplu, anginele bacteriene care afectează amigdalele necesită tratament antibiotic – însă numai la recomandarea medicului specialist. Acestea afectează în special copiii preșcolarii, astfel că aceștia necesită o atenție sporită, mai ales pentru că pot dezvolta complicații.
În cazul amigdalitei cauzate de infecțiile virale, de multe ori organismal reușește singur să rezolve infecția, fără ajutorul antibioticelor, iar tratamentul recomandat include pastilele antiinflamatoare. Simptomele includ de asemenea nasul înfundat, dureri musculare sau secreții nazale abundente. În astfel de situații se recomandă consultul medical.
În cazul amigdalitei cronice, se poate recomanda tratamentul chirurgical. Procedura se numește amigdalectomie și constă în extirparea amigdalelor. Însă, operația este recomandată în special atunci când amigdalita cauzează complicații și nu reacționează la tratament. Mai exact, atunci când amigdalele se umflă, cauzând apnee obstructivă – ele împiedicând respirația corespunzătoare.
Amigdalele inflamate sunt des întâlnite în cazul copiilor cu obstrucție nazala prelungită ori polipi. În plus, sunt expuși și copiii din colectivități (cei care frecventează grădinițele). De ce? Pentru că un factor de risc pentru amigdalite este contactul cu o persoană infectată. Infecția apare după inspirarea aerului infectat ori în momentul în care agenții patogeni ajung pe piele.
Prevenire
Pentru că amigdalita este contagioasă, se recomandă evitarea contactului cu persoanele care prezintă infecții active. Mai mult decât atât, medicii recomandă și spălarea frecventă a mâinilor, lucru obligatoriu în special înainte de masă.
Amigdalita este o problemă care ne afectează măcar o dată în viață, ea fiind des întâlnită în special în cazul copiilor. Aceasta nu trebuie tratată cu superficialitate, mai ales pentru că este o problemă medicală dureroasă: gâtul se inflamează, apar dificultăți la înghițire, febră sau dureri de cap. În cazul unei astfel de infecții se recomandă vizita la medicul specialist, pentru ca cei mici să nu sufere complicații, precum respirația deficitară, apneea în somn sau infecțiile ce pot afecta rinichii sau valvele inimii. În plus, dat fiind faptul că amigdalita este contagioasă, dacă mâinile nu sunt igienizate, se va evita contactul cu gura și cu nasul.