Cat de important este sa-i vorbesc bebelusului? (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cat de important este sa-i vorbesc bebelusului? (P)

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cat de important este sa-i vorbesc bebelusului? (P)
Cat de important este sa-i vorbesti bebelusului

In primii trei ani din viata, creierul copilului se dezvolta cel mai rapid. Poate fi plictisitor sa vorbesti cu un bebelus, avand in vedere ca nu iti poate raspunde, dar acest obicei este foarte important pentru dezvoltarea lui psihica.


Importanta comunicarii cu bebelusul

Atunci cand vorbesti cu bebelușul, el isi dezvolta capacitatea de comunicare si intelegere. Parintii joaca un rol important in acest proces, deoarece copilul imita ce aude in jur. Sunetele, tonul, cuvintele pe care le aude constant sunt etape premergatoare rostirii primelor cuvinte. Un bebelus care nu are parte de comunicare eficienta poate avea probleme de socializare in viitor.

Pana la varsta de trei ani, creierul isi tripleaza dimensiunea si devine mult mai complex. Acest lucru este posibil datorita interactiunilor interumane care il antreneaza. Studiile au demonstrat ca vorbitul mult cu copilul in acest interval de timp duce la un IQ mai mare in viitor, la dezvoltarea vocabularului, la consolidarea atentiei, memoriei, gandirii, abilitatii de a citi si la rezultate mai bune la scoala. Pana la varsta de trei ani acesti copii aud cu 30 de milioane mai multe cuvinte decat cei care nu beneficiaza de o comunicare potrivita. Asadar, potentialul copilului este determinat de interactiunea cu parintii pana la varsta de 3 ani.  

Modalitati de comunicare cu bebelusul

  • Vorbeste des cu bebelusul, ori de cate ori desfasori o activitate impreuna cu el. Atunci cand il speli, cand ii schimbi pampersul, cand te joci cu el, povesteste-i pe un ton jucaus tot ceea ce i se intampla: „Acum schimba mami pampersul!”, „Facem baita!”, „Mergem la plimbare!”. Pe parcursul desfasurarii activitatii, trebuie sa vorbesti cu el continuu, indiferent ca explici ce i se intampla sau ca ii faci complimente. 
  • Zambeste, razi, canta si fa rime! Atunci cand il tii in brate, cand il schimbi de haine sau cand il imbaiezi, creeaza rime simple sau recita poezii pentru copii. Fa-o pe un ton copilaros, cu ritm si intonatie. Acestea ii vor atrage atentia bebelusului si il vor face sa zambeasca, sa rada, sa bata din palme. Repeta-le in fiecare zi, iar copilul se va obisnui cu ele si le va recunoaste usor.
  • Joaca-te cu el, folosindu-te de cuvinte. Expresiile precum „Cucu-bau!” si jocurile de cuvinte sunt potrivite pentru a-l face atent. Acestea sunt compuse din silabe simple, pe care va incerca sa le rosteasca, odata cu trecerea timpului.
  • Dupa varsta de 6 luni, ajuta-l sa identifice lucrurile, alimentele si animalele, specificand denumirea lor in timp ce i le arati. Atunci cand il hranesti, spune-i ce ii dai sa „pape”, de exemplu morcov. Atunci cand ii arati poze cu animale din carticelele pentru copii, numeste fiecare animal in parte. Atunci cand se joaca cu diferite obiecte, spune-i cum se numesc in timp ce i le arati. 
  • Fii atent la reactiile copilului, astfel vei afla ce este interesant pentru el. Asculta modul sau de a comunica. Sunetele pe care le scoate sau privirea bebelusului sunt importante pentru a identifica ceea ce ii place. Insa fa pauze in care el sa aiba timp reactioneze.
  • Ofera-i afectiune! Nu este de ajuns doar sa vorbesti. Fa-o in timp ce il alinti. Astfel, el va prinde incredere in tine si va asocia cuvintele cu anumite stari emotionale.
  • Dupa ce incepe sa rosteasca propozitii, citeste-i povesti si explica-i cuvintele necunoscute. Alege sa citesti din carti cu poze, speciale pentru varsta copilului. In timp ce relatezi povestile, arata-i pozele pentru a-l face sa inteleaga mai bine. Acest lucru ii va dezvolta vocabularul.

Sfaturi utile

  • Petrece timp singur cu copilul! Atunci cand sunt multe persoane in jur, comunicarea poate fi afectata, deoarece toata lumea ii distrage atentia.
  • Atunci cand bebelusul raspunde in diferite moduri, arata-i ca esti interesat. Nu intoarce privirea si nu-l intrerupe! Astfel, va intelege ca este important pentru tine sa asculti ceea ce vrea sa-ti transmita. Mai mult decat atat, il va motiva sa incerce in continuare sa comunice.  
  • Priveste copilul drept in ochi! Astfel, se va crea o legatura stransa intre voi, iar comunicarea va fi mai eficienta.  
  • Apeleaza la un medic specializat in neonatologie, pentru o prima evaluare a starii de sanatate a copilului. Medicul te va invata si cum sa interactionezi cu micutul, astfel incat sa-i stimulezi cat mai eficient dezvoltarea fizica si psihica.
  • Ai grija ce vede la televizor! Copilul poate invata cuvinte nepotrivite si poate fi expus la imagini violente, daca nu controlezi emisiunile pe care le urmeste.
  • Dupa ce a invatat sa lege cateva propozitii, adauga progresiv cuvinte noi in dialogul cu copilul.
  • Nu il suprasolicita! Atunci cand apar semne de oboseala, nu ii mai vorbi atat de mult. 

In concluzie, este foarte important sa-i vorbesti copilului inca de la nastere si sa comunici cat mai mult cu el, pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios.

Data articol: 24/10/2019