Ce spune neonatologul că trebuie să faci în prima zi acasă a bebelușului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce spune neonatologul că trebuie să faci în prima zi acasă a bebelușului

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Ce spune neonatologul că trebuie să faci în prima zi acasă a bebelușului
metode de a calma un bebelus

Prima zi acasă a bebelușului este și prima zi acasă în calitate de mămică, prin urmare trebuie să vă acomodați reciproc cu programul de masă și de somn. Pentru că multe graviduțe și proaspete mămici se întreabă ce lucruri ar trebui să facă în această zi importantă, am apelat la medicul neonatolog, doamna doctor Adriana Dan, șef secție neonatologie, pentru recomandări specializate.

Prima zi acasă a bebelușului

Cât timp te afli în spital sau în maternitate după ce naști nu ai niciun motiv de îngrijorare deoarece ești înconjurată de medici, moașe și asistente medicale care îți pot veni în ajutor. Însă la un interval de 2-4 zile, dacă nu ai avut o naștere cu complicații, ajungi să fii externată și îți dai seama că ești încercată de o mulțime de emoții, epuizată din cauza lipsei somnului și nu știi exact ce trebuie să faci.

Află că nu ești singura care te simți astfel, căci și bebelușul tău încearcă să se acomodeze cu viața extrauterină, ceea ce reprezintă un efort considerabil pentru el. Programul său va consta în special în mâncat, murdărit scutece, dormit și plâns. 

Mâncatul – nou-născuții au stomacul de dimensiunea unei mingi de ping-pong și necesită hrană la 2-4 ore, ajungând la 12 mese pe zi. Multe mămici optează pentru alăptare la cerere, care pe lângă faptul că suplinește nevoile de mâncare, oferă un contact piele pe piele și contribuie la crearea unei legături puternice cu mama. Bebelușul va indica foamea prin suptul mâinilor, plesnitul buzelor sau îndreptarea capului către sân. Micile regurgitări nu reprezintă motive de îngrijorare; acestea au legătură cu cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite în timpul unei mese (cantitatea este în mod normal mai mică de o lingură). Unii bebeluși au nevoie să râgâie des, în vreme ce alții se descurcă fără nciun ajutor; evaluează starea copilului la ora mesei – dacă observi că devine agitat sau irascibil după masă, sunt șanse mari să aibă nevoie să eructeze. 

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2MKxpNo

Data articol: 16/10/2019