Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica
beneficii ale terapiei prin muzica

V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără muzică? Lumea ar deveni, cu siguranță, un loc foarte tăcut și trist. Viața noastră, fără melodii și armonie, ar fi golită de emoție. Muzica ne ajută să îndepărtăm stresul, ne relaxează și ne motivează în perioadele dificile. Este deopotrivă artă, mijloc de comunicare și o sursă inepuizabilă de plăcere și divertisment.

Pentru foarte mulți oameni, o zi fără muzică pare imposibil de gândit. Muzica este o formă de artă care ajunge la sufletele tuturor. Pentru mulți reprezintă spațiul de siguranță și confort, pentru alții este sursa cotidiană de inspirație. Muzica ne poate face să înțelegem cu sufletul lucruri pe care cuvintele singure nu le pot transmite. În absența muzicii, viața noastră ar fi lipsită de expresie și de intensitatea emoțiilor.

Fără muzică, viața ar fi doar o greșeală.”, acestea sunt vorbele lui Friedrich Nietzsche, filosoful pentru care arta în general și muzica în particular au reprezentat cele mai profunde forme de manifestare umană. Muzica este conectată direct cu emoțiile noastre Adesea ascultăm muzică atunci când suntem triști sau neliniștiți, pentru că ritmul acționează ca un adevărat eliberator de stres. Cineva spunea că muzica este paznicul inimii și mesagerul sentimentelor noastre.

Muzica poate să ne schimbe instantaneu dispoziția, făcându-ne mai optimiști sau dând profunzime sentimentelor noastre. Atunci când ne simțim lipsiți de energie, o simplă melodie ne poate reda speranța.  

Cercetări recente au demonstrat o legătură strânsă între muzică și sănătatea creierului. Se pare că muzica nu activează doar aria auditivă din creier, ci implică rețele neuronale ample, printre care și regiunile asociate cu emoțiile, creativitatea sau autocontrolul. Interesul pentru efectele pe care muzica le are asupra creierului a dus la crearea unui nou domeniu de cercetare, denumit neuromuzicologie.

Astfel s-a demonstrat ceea ce vechile societăți intuiseră deja, cu sute de ani în urmă: muzica reprezintă vindecare, având efecte terapeutice atât asupra minții cât și a corpului. Studiile au arătat că muzica activează procese complexe în creier, afective, motorii și cognitive. În plus, reduce nivelul cortizonului, hormonul responsabil de apariția diferitelor tipuri de stres.De exemplu, într-un studiu care a implicat 400 de persoane ce urmau să fie supuse unei operații, cercetătorii au comparat efectul muzicii asupra pacienților, comparativ cu efectul unor medicamente anxiolitice.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/31LlepI

Data articol: 21/08/2019