Bugetul familiei cu copii: 4 idei pentru a-l gestiona eficient, lună de lună - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bugetul familiei cu copii: 4 idei pentru a-l gestiona eficient, lună de lună

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Bugetul familiei cu copii: 4 idei pentru a-l gestiona eficient, lună de lună
Bugetul familiei cu copii

Pentru familiile cu copii, atât cheltuielile, cât și responsabilitățile sunt mai mari. E important, în acest caz, să gestionezi eficient bugetul lunar: acesta trebuie să acopere cheltuielile curente, cele ale copiilor și adulților, dar și cheltuielile cu ratele creditelor ipotecare,  cheltuielile neprevăzute și pe cele pentru vacanțe…

Cum faci să integrezi totul în bugetul familiei tale? Ai mai jos câteva idei care sperăm să-ți fie de folos.

Fondul de urgență sau de rezervă

Specialiștii recomandă păstrarea în permanență a 3 până la 6 salarii pe care să le ai la îndemână, ideal într-un cont de economii care să poată fi accesat oricând. În acest fel vei avea bani pentru a acoperi diverse cheltuieli neprevăzute, de la o reparație a mașinii (fie ea și de spălat) până la o rețetă pentru răceala celui mic sau chiar bugetul pentru o pauză între joburi. 

Bugetul familiei. Cheltuielile fixe, cheltuielile variabile, economiile

Cea mai simplă împărțire a bugetului familiei este în economii și/sau investiții, cheltuieli fixe și cheltuieli variabile.

Ideal este să te plătești în primul rând pe tine, adică să alimentezi contul sau conturile de economii înainte să te gândești la cheltuieli. E simplu de ce: dacă te gândești să faci economii la sfârșitul lunii, din ce îți rămâne, foarte posibil să nu mai ai ce economisi. Apoi, în acest fel, tu și familia ta sunteți mereu pe primul loc. Iar copiii vor învăța de la tine și vor face același lucru atunci când vor avea propria familie.

În cheltuielile fixe ar putea intra creditele – de nevoi personale sau ipotecare, cheltuielile cu utilitățile, taxele școlare sau cele de la grădinița copiilor, abonamentele, orice altă cheltuială constantă, chiar dacă nu e mereu aceeași în fiecare lună (valoarea întreținerii, de exemplu, diferă de la lună la lună).

Cheltuielile variabile sunt celelalte cheltuieli: cele cu mâncarea și hainele la cele pentru vacanțe, ieșiri în oraș sau cărți. Poți estima o sumă pentru toate acestea, dar ele vor diferi de la lună la lună. 

Stabilește-ți constant obiective financiare

E mai ușor să mergi undeva dacă știi exact acel loc – de la adresă la timpul de care ai nevoie pentru a ajunge acolo și mijloacele de transport pe care le vei folosi.

La fel e și cu banii: atunci când ai un obiectiv, vei fi motivat să îl bifezi. Posibil ca un obiectiv foarte general precum economisirea banilor să nu fie suficient de motivant. Dar dacă știi că economisești pentru școala copilului, pentru un curs care îți va aduce un venit mai mare sau pentru a avea un venit mai bun la pensie, vei vedea cum motivația ta va fi mai mare și vei respecta bugetul mult mai conștiincios. 

Economisește pentru cheltuielile mari

Deseori ne gândim să le acoperim din fondul de urgență, dar acestea nu sunt urgențe… Știm din timp despre vacanță, nunta celui mai bun prieten sau botezul nepoțelului. Ideal este să economisești pentru asemenea evenimente, într-un cont bancar de exemplu, pentru a nu ține banii la îndemână și a primi și o dobândă pe aceștia.

Economisește pentru viitorul copilului

Orice părinte își dorește ca propriul copil să aibă un viitor bun. Dacă vei economisi constant pentru acesta, îi vei putea oferi multe, chiar și cu sume mai mici – beneficiind și de dobânzile sau sumele în plus obținute prin investiții.

Interesează-te ce posibilități ai: de la un cont de economii pentru copii cu o dobândă mai avantajoasă la asigurări sau chiar investirea banilor în acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale. E foarte important însă să cunoști fiecare tip de investiție pe care o alegi, să știi care este riscul și care sunt potențialele beneficii și să alegi în funcție de propria situație. 

Educația este o altă investiție care va da roade în timp: cea financiară și nu numai. 

Optimizarea constantă a bugetului familiei este o altă lecție pe care copilul o va lua cu el, una valoroasă, care îl va ajuta să ia decizii financiare bune atunci când va avea, la rândul lui, o familie și copii.

Tu ce pași parcurgi pentru a gestiona eficient, lună de lună, bugetul familiei?

Data articol: 02/07/2019