Școala Altfel cu CinEd România: proiecții speciale pentru elevi vor fi organizate în peste 10 localități din țară
185 de cadre didactice au participat la formările organizate anul acesta
După ce a organizat mai multe sesiuni de formare pentru facilitatorii educaționali din 5 județe, programul de educație cinematografică CinEd România a intrat în următoarea etapă. În lunile martie-aprilie sunt programate peste 20 de proiecții dedicate elevilor din toate ciclurile școlare.
În cadrul formărilor organizate în ultimele luni de Societatea Culturală NexT au participat aproape 200 de cadre didactice şi bibliotecari publici. „Scopul sesiunilor de formare e întotdeauna acela de a încuraja profesorii să se apropie cu mai multă încredere de cinemaul de artă, ceea ce înseamnă că le propunem o serie de activități prin intermediul cărora pot aborda cu elevii un film sau un fragment de film atât din punct de vedere al mizelor tematice, cât și al felului în care aceste mize se traduc în plan stilistic. De multe ori încercăm să luăm ca termen de comparație limbajul cinematografic clasic, cu care sunt mult mai obișnuiți în calitate de spectatori, dar și să trasăm potențiale direcții interdisciplinare. Încercăm să le arătăm că se poate discuta despre un film fără să fie nevoie de un bagaj terminologic specializat, cât mai degrabă de un tip de privire care pornește de la observarea unor elemente particulare, ce poate fi ghidată inductiv înspre analiza și interpretarea acestora.”, a declarat criticul de film Andreea Mihalcea, moderatoarea sesiunilor de formare din cadrul anului 4 CinEd.
O parte dintre facilitatorii educaționali care au participat anul acesta la formări se va implica acum activ în organizarea proiecțiilor din luna aprilie, perioadă preferată de multe școli pentru Săptămâna Altfel, în cel puțin 10 localități din țară.
Localitățile în care s-au anunțat deja proiecții pentru elevi sunt București, Ploiești, Berevoești, Videle, Hălchiu, Brașov, Piatra-Neamț, Brăila, Alexandria și Târgu-Mureș.
Elevii vor participa în mod activ la vizionările filmelor din catalogul CinEd și dezbaterile interactive de la finalul acestora, coordonate de experți în domeniu, precum Anca Caramelea, Iulia Blaga, Georgiana Vrăjitoru și Ionuț Mareș. Participarea la proiecții este gratuită.
Proiecțiile destinate elevilor din ciclul primar includ filmele Rentrée des classes / Prima zi de școală (1956, Franța, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminiţa (2003, Franța-Senegal, r. Alain Gomis) și The Blue Tiger / Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012). Elevii de gimnaziu vor putea urmări și dezbate filme precum El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice) și Shelter/Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), în timp ce elevilor de liceu li s-au pregătit proiecții cu lungmetrajele Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) și Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franța, r. Jean-Luc Godard).
Catalogul CinEd reunește 16 filme de artă provenind din 8 țări europene (Franța, Spania, Italia, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Republica Cehă şi România), iar varietatea de formate în care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora în spații diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste la spații cu echipament minimal, precum sala de clasă sau de bibliotecă.
Astfel, programul facilitează accesul elevilor la o serie de producții europene de patrimoniu sau multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematografică autentică.
Mai multe detalii despre evenimentele speciale pregătite de CinEd România până la finalul anului școlar, vor fi anunțate după luna aprilie.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025