Primul an de viata al copilului este o scena minunata pentru invatare, dar, desigur, este insotit de provocari noi si multiple pentru parinti.
Cele mai norocoase familii vor avea in casa un copil somnoros si bine adaptat la programul lor, dar majoritatea va avea un bebelus cu multe probleme cand vine vorba de somn. Asta le va rapi parintilor cateva ore de odihna.
Potrivit Institutului European pentru Calitatea Somnului (ESCI), la sosirea nou-nascutului acasa, parintii pierd 700 de ore de somn bun, numai in primul an.Ca urmare, parintii vor prezenta schimbari de dispozitie, stres, iritabilitate si o intoarcere de 180° de la rutina obisnuita a adultilor.
Specialistii de la ESCI reitereaza faptul ca bebelusii dorm intre 16 si 20 de ore pe zi (fara deosebire intre zi si noapte).In bibliografia ESCI, exista un studiu care descrie comportamentul mediu al copiilor (intre 0 si 12 luni) in timpul somnului: mai mult de jumatate se trezeste o data sau de doua ori pe timp de noapte. 20% se trezesc de trei ori si 13% mai mult de patru ori. Numai 15% dintre bebelusi dorm toata noaptea.
Specialistii ii indeamna pe parinti sa aiba foarte multa rabdare si sa inteleaga ca acest program nu va dura o vesnicie.
„Bebelusii se nasc cu doua faze de somn (REM si adanc), in timp ce adultii au cinci. Pe masura ce corpul creste, el dobandeste noi faze si trebuie invatat sa le foloseasca intuitiv. Pe masura ce copilul creste, nu se va mai trezi de mai multe ori, in mod natural.”
Citeste continuarea pe COPILUL.RO
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025