In ultimii ani, acizii grasi Omega-3 pare ca au castigat un loc fruntas in dietele alimentare ale persoanelor de pretutindeni si de orice varsta. Dar inainte de a discuta despre beneficiile acizilor grasi Omega-3, poate ca ar trebui mai intai sa lamurim ce sunt mai exact acesti acizi grasi.
In doar cateva cuvinte, Omega-3 reprezinta cea mai sanatoasa grasime pentru buna functionare a creierului nostru. Contrar celor mai moderne si recente convingeri, organismul uman – in special organismul copiilor – nu poate fi privat de grasimi. Foarte important este ca acizii grasi Omega-3 joaca un rol insemnat in procesul de construire a celulelor noi, ceea ce ajuta la dezvoltarea sistemului nervos central si cardiovascular si ajuta organismul sa absoarba mai eficient substantele nutritive.
Ce spun studiile despre beneficiile acizilor grasi Omega-3 la copii?
O serie de cercetari arata ca acizii grasi Omega-3 sunt deosebit de benefici in randul copiilor care sufera de tulburari de spectru autist sau de ADHD, intrucat pot contribui la gestionarea conditiilor psihologice si comportamentale, inclusiv procesarea emotionala afectata si trasaturile antisociale.
Alte studii subliniaza ca o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 ajuta copiii sa aiba o memorie mai buna, sa aiba performante scolare imbunatatite si tine la distanta simptomele depresive.
Oamenii de stiinta studiaza efectele antiinflamatorii ale acizilor grasi Omega-3 in cadrul unor afectiuni tipice pentru copii, inclusiv obezitate, infectii respiratorii si astm.
Cele mai bune surse alimentare de acizi grasi Omega-3
Se poate vorbi despre trei tipuri de acizi grasi Omega-3, si anume acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul alfa-linolenic (ALA).
Gasim EPA si DH in anumite specii de pesti, in carne de vita si in carne de pui, in special in carne, lapte si oua de provenienta organica. Pe de alta parte, ALA se gaseste in surse vegetale, dar si in unele specii de peste si anumite tipuri de carne.
Majoritatea medicilor recomanda parintilor sa introduca in regimul copiilor alimente bogate in acizi grasi Omega-3 si sa nu recurga la suplimente. Desi preparatele pe baza de peste nu sunt tocmai preferatele copiilor, sunt nenumarate modalitati in care putem gati peste astfel incat sa fie pe placul celor mici. Chiftelutele de peste, fileurile de peste cu tot felul de sosuri sau burgerii de peste serviti alaturi de legume si alte proteine sunt doar cateva modalitati prin care puteti sa va surprindeti copiii si sa va asigurati ca vor manca tot din farfurie.
In cazul in care copiii dumneavoastra nu vor sa consume peste, puteti sa optati pentru uleiul de in.
Puteti folosi ulei de in in stare cruda intr-o sumedenie de preparate, de la salate, dressinguri si pana la sendvisuri si supe. De asemenea, puteti adauga seminte de in in briose, supe, paine sau chiftelute.
Unele dintre cele mai bune surse de acizi grasi Omega-3 sunt sardinele, fileurile de somon, macroul, pastravul, tonul si halibutul, stridiile si crevetii, dar si carnea de vita, carnea de pui, nucile, soia organica, semintele de in si semintele de chia. La randul lor, alimentele fortificate cu Omega 3, asa cum sunt ouale, iaurtul si laptele sunt foarte usor de introdus in alimentatia copiilor.