Stomatita la copii apare destul de frecvent avand in vedere ca in majoritatea lor, copiii nu inteleg importanta ingrijirii orale pana in momentul in care experimenteaza o durere de dinti sau merg la medic pentru ca au o carie. Afla care sunt cauzele, simptomele si tratamentul stomatitei la copii.
Ce este stomatita?
Stomatita este un proces inflamator al mucoasei cavitatii bucale, intalnit destul de frecvent la copii, in special la cei mici. Stomatita este un termen nespecific, comun pentru o inflamatie care apare in oricare dintre structurile gurii umane. Vorbim despre stomatita atunci cand apar aftele bucale, iritarea gurii dar si cand observam in gura copilului vezicule sau blistere.
Stomatita este un semn ca au aparut probleme in tractul digestiv si intestinal al copilului sau ca trebuie sa-i schimbi micutului periuta si sa insisti asupra igienei orale.
Cauzele stomatitei la copii
Stomatitele pot avea diverse cauze, de la virusuri, bacterii, pana la alergii si ulceratii mecanice. Cauzele stomatitei la copii pot fi:
– Toxice ( stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, fosfor etc)
– Iritative (factorii iritativi pot fi: defectuoasa igiena a gurii, aparate dentare necorespunzatoare, alimentele fierbinti sau prea condimentate, abuzul de tutun sau de alcool la adolescenti)
– Infectioase (stomatitele infectioase sunt provocate de streptococ, stafilococ, pneumococ, anaerobi, alte virusuri)
– Alergice
– Alimentare
– Ciupercile pot provoca si ele un tip de stomatita numita stomatita candidozica.
Alte cauze ale stomatitei: starile alergice, sindromul de malnutritie, diabetul, afectiunile hepatice, uremia. De asemenea, tratamentul prelungit cu antibiotice poate sa provoace anumite forme de stomatite. Stomatitele pot sa apara si in caz de: rujeola, scarlatina, parotidita epidemica, febra tifoida sau leucemii.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole