Oare ni se cuvine? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Oare ni se cuvine?

Bookland 2018

Ni se cuvine” scoala pe gratis. „Ni se cuvine” un loc de munca (musai bine platit!). „Ni se cuvine” o tara civilizata.

De ce credem ca ni se cuvine totul? De ce, inainte de a oferi noi ceva, avem pretentia sa primim? Ne scuzam pe motiv ca mentalitatea noastra e de sorginte balcanica si dam vina pe sistemul de invatamant, politicieni, bogatasi, Europa si lumea intreaga. Insa uitam ca schimbarea trebuie sa vina in primul rand de la noi, ca apoi sa se manifeste in jurul nostru. Si cu ce putem incepe? Simplu. Cu educatia – cuvant care isi are radacinile in limba latina si provine din substantivul ,,educatio”, insemnand crestere, hranire, cultivare dar si drumul spre libertate.

In Romania numarul elevilor a scazut cu peste 30% de la Revolutie incoace, 19% (adica 50,000 copii anual) renuntand la studii, alti 38% intentionand acest lucru si mai putin de 50% absolvind examenul de bacalaureat. Practic, astazi 42% dintre elevii romani sunt analfabeti functional si social fata de media europeană de doar 20%.

 

Ce e de facut? Cum putem convinge tinerii de importanta educatiei?

 

Parintilor si dascalilor li s-au alaturat in ultimii ani varii organizatii neguvernamentale care implementeaza programe si actiuni specifice. Una dintre acestea este si Asociatia BookLand, care in ultimii 8 ani – prin targurile de carte, conferintele si taberele culturale – le ofera tinerilor din 23 orase o oportunitate excelenta de dezvoltare prin discutii libere, bazate pe interactiunea directa cu profesionisti consacrati, care-i incurajeaza si motiveaza prin exemplu personal sa faca alegerile potrivite in viata, povestindu-le despre provocarile care-i asteapta dar care nu trebuie sa-i opreasca din a-si urma vocatia.

Demersului Asociatiei BookLand, de a informa companiile ca pot redirecționa 20% din impozitul pe profit/venit catre aceste activitati, i s-au alaturat mai multe personalitati ale artei si culturii romanesti, care au transmis urmatoarele mesaje:

Adrian Despot: “Cultura unui popor poate merge pana la nivel genetic. Cred ca educatia se transmite inclusiv prin gene. Daca lucrurile in educatie s-ar schimba de astazi, abia peste vreo 20 ani am putea sa vedem niste urmari evidente. Riscul care exista este acela de a astepta mereu din exterior o schimbare care sa vina catre tine.”

Cristi Puiu: “Mie nu mi-a placut scoala. Am fost si repetent si exmatriculat. Insa am crescut cu carti. Daca am ajuns sa fiu repetent si exmatriculat s-a intamplat in mare masura din pricina faptului ca, in loc sa ma duc la scoala, stateam acasa si citeam. Poate ca suna incomplet dar cred ca e important sa citesti pentru ca e important sa intelegi cat de important este sa spui ‘Iarta-ma’ si ‘Multumesc’. Cred ca deja limba pe care o vorbim ne ajuta sa circumscriem teritoriul acesta al intalnirii cu celalalt, insa teritoriul acesta nu are cum sa ramana gol, pustiu…si punem acolo fel de fel de obiecte imateriale – ideile, gandurile, emotiile – insa ele vor fi cu atat mai bine articulate, mai curate, mai usor de integrat si de decodat, cu cat intalnirea cu Cartea s-a petrecut si de-o parte, si de cealalta. Ati vazut cat de usor ajungem sa purtam o conversatie cu cineva care a citit aceleasi carti?”

Doina Rusti: “Prin lectura se deschide intregul labirint al cunoasterii, se deschide drumul spre aventura pentru ca orice carte are acest rost misterios de a te duce nu numai in lumea / in incaperea comorilor, ci de a te pune in contact cu toti oamenii pe care ai vrea, de fapt, sa ii aduci in fata acelei carti si sa le impartasesti Secretul.”

Felicia Filip: “Educatia sta la baza supravietuirii oricarei fiinte pe pamant. Omul isi educa puiul – copilul – invatandu-l sa vorbeasca, sa scrie, sa citeasca. Aceasta este o forma evoluata de educatie. Astfel ne diferentiem de celelalte vietuitoare care ne inconjoara. Haideti sa deschidem cartea fermecata a vietii pentru a invata sa traim frumos, sa cream, sa iubim!”

Gigi Caciuleanu: “O carte produce aceeasi emotie pe care o produce actorul viu, in carne si oase, pe care il vedeti. Cartea este un obiect frumos. Iti dai seama cata munca frumoasa a fost in spatele fiecarui cuvant, in spatele fiecarei fraze…palpezi cuvintele, nu numai le citesti. Pur si simplu le ai in mana. Cartea reprezinta sinceritatea momentului. Hai sa ramanem noi insine, sa nu ne fie rusine ca existam, sa nu ne fie rusine ca suntem din tara din care suntem. Poate vreodata vom zbura printre stele si atunci o sa mergem cu niste mesaje, cu niste lazi cu carti si cu niste spectacole pe viu pentru martieni.”

Maia Morgenstern: “Eu sunt o fetita care a inceput sa citeasca greu. Nu am inceput sa citesc la fel de repede si la fel de mult ca parintii mei. Mie mi-a trebuit timp…mi-a trebuit un exemplu – dragostea si caldura cu care am fost incurajata sa ma apropii de lectura. Nu a fost simplu. Dar de indata ce am descoperit bucuria de a citi, de a invata, de a afla lucruri noi, de a-mi imagina prin intermediul cartilor, prin intermediul teatrului, prin intermediul filmelor si, iarasi, prin intermediul cartilor – pe care le povesteam si raspovesteam cu cei de varsta mea, pe care mi le talmaceau si mi le rastalmaceam eu uneori dascalii mei, mentorii mei – am invatat sa ma bucur, sa zbor, sa plutesc, sa inot, sa plonjez in lumea culturii. Cultura inseamna totul, tot ce ne inconjoara. ‘Eu nu ucid cu mintea tainele ce le intalnesc in jurul meu.’ Haideti in aventura asta! Hai sa fim noi insine creatori – consumatori de cultura! Vom fi mai frumosi, mai demni, mai liberi si mai plini de umor!”

Mihaela Tatu: “Educatie inseamna sa stii sa iti parchezi masina in asa fel incat cei de langa tine sa poata sa parcheze la randul lor. Educatia inseamna, tanar fiind, sa stii sa iti pui intrebarea: ‘Care este rostul meu in viata si ce-mi doresc eu sa fac ca profesie?’ Educatie inseamna respectul pe care il ai fata de inaintasii tai, care au venit cu o mostenire si ti-au daruit-o tie. Nu putem sa comunicam daca nu avem cuvinte. Cuvintele de unde credeti ca le luam? Din carti! Cum? Citind. Nu renuntati la educatie. Nu renuntati la lectura. Nu renuntati la a invata! In functie de educatia pe care o avem, suntem ceea ce alegem noi sa fim in fiecare moment!”

Mircea Dinescu: “Eu, desi sunt scriitor, m-am nascut intr-o casa unde nu exista biblioteca. Mi s-a parut un miracol Cartea, in care intrai ca un cosmonaut care descopera universul. Aceasta a fost marea mea sansa. Pentru carte nu iti trebuia cerere la Primarie. Luai o carte si intrai intr-un univers paralel cu viata pe care o duceai tu. Miracolul cartii a format generatii intregi in Romania. Astept clipa in care tinerii vor redescoperi Cartea si miracolul ei. Eu sper ca se va reintoarce dragostea de carte si de biblioteca. Fiindca intoarcerea la carte e sansa omenirii. Dupa ce citesti o carte chiar devii mai bun si mai intelegator!”

In 5 ani Conferintele BookLand Evolution s-au intalnit cu peste 100,000 tineri care au avut sansa de a fi indrumati de cei peste 2,000 speakeri, care le-au oferit cele mai bune sfaturi si recomandari culturale. Iar in cadrul celor 6 editii ale Taberelor Coolturale BookLand, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!” peste 1,000 tineri au fost incurajati, printr-un mix echilibrat de activitati educaționale si distractive, sa gandeasca creativ, sa gaseasca solutii la diverse provocari, sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si sa descopere puterea gandirii pozitive.

Cuvinte cheie:
Data articol: 27/11/2018