Centrul Inimii: Cele 3 reguli pentru o inima sanatoasa. Sfaturi de la dr. Rares Boingiu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Centrul Inimii: Cele 3 reguli pentru o inima sanatoasa. Sfaturi de la dr. Rares Boingiu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Centrul Inimii: Cele 3 reguli pentru o inima sanatoasa. Sfaturi de la dr. Rares Boingiu
centrul inimii

Dr. Rares Boingiu are 33 de ani, este medic specialist cardiolog in cadrul clinicii Centrul Inimii din Bucuresti, Calea Plevnei nr. 186. Dr. Boingiu este casatorit si are trei copii. Despre bolile cardiovasculare si evolutia lor in randul generatiei tinere, despre ce avem de facut pentru a combate afectiunile cardiovasculare, despre stil de viata, in general, stam de vorba intr-un interviu acordat in exclusivitate de catre dr. Boingiu pentru Sfatul Parintilor.

centrul inimii

– Care este motivul principal pentru care, in ultimii ani, a crescut, in randurile tinerilor, incidenta infarctului miocardic?

– Este o intrebare excelenta, al carei raspuns nu este, insa, usor de dat. Realitatea datelor statistice indica o crestere semnificativa a bolii cardiovasculare, mai ales in randul barbatilor de peste 40 de ani. Cu toate acestea, a inceput sa devina obisnuinta prezentarea in urgenta a pacientilor cu varste mai reduse – infarctul la 30 si chiar si la 20 de ani, nemaifiind ceva neobisnuit. Nu cred ca exista o singura cauza responsabila pentru acest fenomen, ci un cumul de factori de risc: fumatul, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, obezitatea, sedentarismul. Probabil ca unul dintre factorii cei mai importanti, alaturi de cei mentionati deja, il constituie stressul social, o notiune care include, pe langa caracteristicile individuale (tip de personalitate, program individual etc) si particularitatile spatiului socio-economic romanesc.

– Ce e de facut pentru a combate, a evita, boala cardiovasculara, sau pentru a o “intarzia” cat mai mult timp posibil?

– Nu exista o reteta universala, desi recomandarile generale ne pot ajuta. Acestea includ dieta de tip mediteranean, activitatea fizica regulata, mentinera unui nivel optim al tensiunii arteriale si al profilului lipidic , controlul greutatii corporale. Consider ca demersul trebuie individualizat, in functie de profilul de risc cardiovascular al fiecarei persoane si primul pas in reducerea bolii cardiovasculare este evaluarea riscului acesteia, care trebuie sa fie urmat de masurile specifice. Eu va recomand sa va autoevaluati ”riscul inimii”, folosind aplicatia on line pe care o gasiti aici si sa completati aceasta evaluare statistica cu un bilant cardiovascular complet, mai ales daca oricare dintre cele trei rezultate obtinute este in afara afara zonei de risc scazut.

– Ce este Centrul Inimii?

Centrul Inimii este clinica medicala pentru care intotdeauna ” Este mai bine sa previi decat sa vindeci”. As putea sa definesc conceptul pe care am construit Centrul Inimii printr-un principiu simplu: pacientul este un om, si nu o boala. Medicina moderna reprezinta, din ce in ce mai mult, un imperiu al tehnologiilor avansate, care ajuta enorm la cresterea acuratetii diagnosticarii, dar care poate sa piarda elementul esential al actului medical: omul caruia i se adreseaza. Incercam sa abordam intr-o maniera holistica fiecare pacient, tinand seama nu doar de diagnosticul de boala cardiovasculara, ci si de celelalte afectiuni pe care le are, precum si de particularitatile psiho-sociale personale.

– Cu ce se diferentiaza, mai exact, Centrul Inimii, de alte tipuri de clinici private cu acelasi specific?

– Tocmai prin aceasta abordare integrativa a afectarilor cardiovasculare, privite in contextul general. De aceea, in clinica noastra, timpul acordat pacientului este intotdeauna generos, iar evaluarea initiala are drept obiectiv cunoasterea caracteristicilor individuale, psihologice, sociale si  culturale, a bolilor asociate si a intreg tabloului de viata, in general. Crearea unei bune legaturi dintre medic si pacient este cea mai mare dorinta a noastra. Suntem convinsi ca aceasta este esentiala pentru succesul terapeutic.
centrul inimii

– Ce fel de servicii medicale oferiti, mai exact?

–  Centrul Inimii se axeaza, in primul rand, pe evaluarea cardiologica, respectiv diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare. Concret, oferim consult cardiologic si investigatii paraclinice care includ electrocardiograma, ultrasonografie cardiaca si vasculara, testare la efort, holter Ecg si TA/24h. Asa cum spuneam, privim boala cardiovasculara in contextul general, motiv pentru care in clinica noastra sunt disponibile servicii conexe: consult medicina interna, ecografie generala, consult endocrinologie, consult diabet si nutritie.

– De cate ori pe an trebuie sa vina la cardiolog o persoana aparent sanatoasa?

– Raspunsul la aceasta intrebare este dat in functie de nivelul de risc cardiovascular al respectivei persoane.Astfel, daca o persoana asimptomatica, aparent sanatoasa, asa cum ati spus, are un nivel de risc cardiovascular foarte inalt asociat prezentei unor afectari subclinice de organ tinta (modificari ale inimii, vaselor sau ale altor organe care preced aparitia bolii) ritmicitatea poate sa puncteze doua-trei vizite pe an la medicul cardiolog. Aceste vizite sunt necesare pentru a vedea atat rezultatele obtinute in urma atitudinii terapeutice recomandate, cat si pentru mentinerea unui nivel ideal de ”constientizare” a riscului cardiovascular propriu si a necesitatii implementarii metodelor de reducere a acestuia. Acesta este cel mai dificil aspect in preventia primara, pentru ca vorbim despre modificari ale stilului de viata si, uneori, tratament medicamentos pentru oameni asimptomatici, activi social, cu un program incarcat si gata sa uite de ei insisi in valtoarea vietii.

– Cat de importanta este miscarea in combaterea bolilor cardiovasculare?

– Activitatea fizica are o importanta mare in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Studiile epidemiologice au demonstrat ca persoanele active fizic pana la varste inaintate sunt longevive si au cele mai putine evenimente cardiovasculare. Asadar, este important sa va faceti timp pentru un program de exercitiu fizic ales in functie de preferintele dumneavoastra. Desigur, exercitiile de tip anduranta sunt cele mai recomandate, in detrimentul celor de tip rezistenta. Pentru o persoana sedentara, adoptarea unui program de antrenament cardiovascular este bine sa fie facuta dupa o evaluare cardiologica care sa includa si o testare de efort, individualizand, astfel, tipul si nivelul intensitatii efortului.
centrul inimii

– Care sunt primele cele mai importante trei reguli pentru o inima sanatoasa?

– Pe scurt, 1. O dieta sanatoasa, dieta mediteraneana fiind cea mai recomandata in acest sens, 2. Activitate fizica regulata, 3. Relaxarea sau reducerea nivelului de stres social, atat cat este posibil.

– Dvs, personal, cum faceti fata stresului cotidian, fiind medic, tatal a trei copii, sot si locuind intr-o metropola atat de aglomerata precum Bucurestiul?

– Nu sunt sigur ca va pot raspunde exact la aceasta intrebare, desi ar trebui, nu? 🙂 O sa incerc, totusi: in oras, am renuntat la orice alt mijloc de transport, in afara de bicicleta. Miscarea ma ajuta enorm sa reduc nivelul de stress cumulat in varii circumstante de viata. Fac, in fiecare zi, ceea ce am ales sa fac, deci, ceea ce imi place. Pe termen lung, conteaza enorm. Familia, desi numeroasa si cam galagioasa cateodata :), este locul in care imi incarc bateriile complet. Atunci cand este posibil, reusim sa strecuram si alte activitati care ne fac mare placere, precum mersul la munte, concerte, teatru, petrecut timp cu prietenii si asa mai departe. Relaxarea, in general, sa faci ce-ti place si sa petreci timp cu cine-ti place – sunt cele mai importante coordonate ale unui vieti pline de sens, cred eu.

– Ce intelegeti prin “asculta-ti inima intotdeauna”? Exista aparent o legatura dovedita intre partea emotionala si cea fiziologica a inimii?

– Exista, bineinteles. Sa fii impacat cu tine insuti, sau, asa cum ati spus, sa-ti ”asculti inima”, presupune o stare emotionala echilibrata, care, implicit, solicita mult mai putin cordul. Un psihic relaxat presupune si un fizic relaxat, o stare generala buna care se poate ”citi” si in starea generala a inimii. Evitati, asadar, orice conflict interior, atat cat este posibil s-o faceti si tratati-va propriul organism, intrucat exista si reversul medaliei: o inima cu o afectare cardiovasculara poate sa genereze suficienta ingrijorare, chiar anxietate, incat sa va dezechilibreze si afecteze viata de zi cu zi. De aceea, este important sa intelegem bine acea afectare, sa stim ce trebuie sa facem pentru a o trata si chiar pentru a o vindeca, ”cunoasterea” bolii reprezentand modalitatea prin care impactul psiho-emotionial al acesteia este mult redus.
centrul inimii
Dr. Rares Boingiu
Medic specialist cardiolog Centrul Inimii

Cuvinte cheie:
Data articol: 22/10/2018