Referendumul care va fi organizat în datele de 6 și 7 octombrie 2018 reprezintă o temă de interes de nivel național deoarece vizează modificarea unui articol din Constituție care definește familia. Iată ce presupune exact această formă de consultare a cetățenilor și toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre acesta.
Ce este referendumul
Acest cuvânt provine din limba latină și reprezintă procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări cu privire la un text legislativ care deține o importanță deosebită sau cu privire la o situație de importanță națională; este considerat o formă de exprimare pentru democrația directă. Consultarea pe care o implică referendumul vizează chemarea directă la vot; buletinul de vot va fi imprimat cu două opțiuni: DA și NU. Apoi, rezultatul său este stabilit în funcție de numărul de voturi valabil exprimate și publicarea rezultatului final. În acest sens rezultatul ține cont de existența unei majorități simple (mai mult de jumătate din totalul voturilor valabil exprimate). Drept urmare, proiectul de lege va fi acceptat sau dimpotrivă.
Ce urmărește în mod concret referendumul?
Referendumul de anul acesta se bazează pe inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la finalul anului 2015. În urma inițiativei au fost strânse semnăturile necesare pentru inițierea unui proiect de lege constituțională, care este sprijinit de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică. Curtea Constituțională a avizat propunerea de modificare în data de 20 iulie 2016, reținând că nu aduce vreo ingerință unui drept individual. Apoi, în 27 martie 2017, propunerea de revizuire a fost aprobată și de Camera Deputaților. Organizarea referendumului s-a amânat după ce în luna septembrie 2017 un grup de senatori PNL și USR au contestat noua formă a Legii referendumului.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025