Un studiu ne dezvaluie daca minciuna copiilor este periculoasa sau nu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Un studiu ne dezvaluie daca minciuna copiilor este periculoasa sau nu

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Un studiu ne dezvaluie daca minciuna copiilor este periculoasa sau nu
Chiar daca nu ne place deloc sa-i auzim pe ai nostri copii cand spun diverse minciuni, specialistii in psihologia infantila ne asigura ca minciuna este un fenomen normal, ca este parte din dezvoltarea acestora. Asa cum veti afla si din articolul de mai jos, copiii mint in moduri diferite, in functie de varsta si, de cele mai multe ori, acest demers nu are de ce sa ne ingrijoreze. Practic, cu exceptia unor anumite situatii serioase, cand trebuie neaparat sa luam legatura cu un specialist, minciunile spuse de catre copii nu sunt altceva decat efortul acestora de a descoperi si de a face fata provocarilor lumii din jur.

Cum mint copiii, in functie de varsta

Psihologi din cadrul „Universitatii Macquarie” din Sydney (Australia) ne explica de ce mint copiii, in functie de varsta pe care o au, precum si cum evolueaza modalitatea in care ai nostri copii ajung sa minta, in functie de stadiile dezvoltarii lor cognitive si sociale.
Astfel, copiii incep sa minta inca de la varsta de 2-4 ani, pe masura ce inteleg mai bune ce gandesc si ce simt oamenii din jur. Intrucat parintii sunt cei in preajma carora isi petrec majoritatea timpului, prescolarii sunt tentati sa-i minta, din dorinta de a nu-i dezamagi pe acestia sau de a nu fi pedepsiti.
Expertii australieni din cadrul universitatii mentionate mai sus ne asigura ca este normal ca ai nostri copii sa minta dupa varsta de 2 ani, intrucat incep sa-si dezvolte capacitatea de a intelege ca si ceilalti au dorinte, preferinte, sentimente. Practic, este perioada in care micutii nostri incep sa manifeste empatie si, desi minciuna nu este ceva dezirabil din punct de vedere moral, social, abilitatea de a intelege ce simt cei din jur este foarte importanta.
De cele mai multe ori, s-a constatat ca minciunile spuse de copiii mici sunt mai mult amuzante decat serioase si capabile sa produca efecte. Spre exemplu, oricare dintre noi a fost in situatia, la un moment dat, ca al nostru copil sa ne spuna ca nu a mancat nimic, desi are gura plina sau ca altcineva a venit in casa si a desenat pe pereti.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 27/01/2019