Venirea pe lume a unui copil este o adevarata provocare, ce va aduce in viata noastra schimbari enorme. Cele mai afectate de acestea vom fi noi, mamele. Desigur, acest fapt nu inseamna ca partenerii nostri nu vor fi stresati, dar tot noi suntem cele ce vom fi mai greu incercate de aceasta experienta. Asa cum vom afla si din articolul de mai jos, din diverse motive, putem ajunge, la un moment dat, sa simtim ca partenerii nostri ne creeaza mai mult stres decat o fac ai nostri bebelusi. Sa vedem din ce motive se intampla asa, precum si ce am putea face pentru ca stresul din noua noastra viata, ca parinti, sa se diminueze cat mai mult posibil, astfel incat sa putem avea grija asa cum trebuie de bebelus, iar relatia dintre noi sa nu aiba de suferit.
„Baby blues” (Fluctuatii de dispozitie de dupa nasterea copilului)
Specialistii au ajuns la concluzia ca aproximativ 80% dintre femei se confrunta cu aceasta stare inca din prima saptamana de dupa nasterea bebelusului. Simptomele ce caracterizeaza asa-numitele „baby blues” sunt urmatoarele: sensibilitate, iritabilitate, anxietate, nevoia de a plange mai des, schimbari bruste de dispozitie.
De regula astfel de simptome se vor ameliora de la sine, pe masura ce echilibrul hormonal incepe sa se refaca dupa nastere. Daca nu se intampla insa asa, este nevoie sa soliciti ajutor medical, intrucat poate fi vorba despre o depresie postnatala.
Poti trece insa mai usor peste „baby blues” daca vei beneficia de sprijin din partea partenerului, care ar trebui sa te inteleaga si sa te sustina in ingrijirea bebelusului.
In plus, faptul ca vei incepe sa te obisnuiesti mai mult cu schimbarile din viata ta te poate ajuta sa resimti tot mai putin simptomele mentionate, ca in final sa scapi complet de ele.
Probleme legate de adaptare
Oricare proaspata mamica este nevoita sa fata schimbarilor uriase din viata ei. Pe langa faptul ca grija pentru bebelus ii va modifica fundamental rutina zilnica, mai trebuie sa faca fata si somnului insuficient.
Adaptarea la aceasta noua viata nu este simpla, iar orice sprijin din partea partenerului tau este binevenit.
Probleme legate de atasament
Desi te astepti ca atat tu, cat si partenerul tau, sa resimtiti de indata un atasament enorm fata de bebelusul vostru, se poate intampla sa dureze cateva zile sau saptamani pana sa reusiti. Din acest motiv, va puteti simti vinovati, va puteti acuza pe voi insiva ca nu va iubiti suficient copilul si sunteti dezamagiti.
Psihologii sunt de parere ca este firesc ca o asemenea situatie sa dureze cateva zile, dar sprijinindu-va reciproc si cu multa rabdare, veti reusi sa va simtiti tot mai legati de micutul vostru.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025