Deși pare un concept vag la prima vedere, sistemul imunitar este o mașinărie mult mai complexă decât ne-am putea imagina.
Toate cele de zi cu zi contribuie, din păcate, la scăderea sistemului imunitar: alimentație deficitară, somnul insuficient, fumatul, consumul de băuturi alcoolice și energizante în exces, medicamentele, poluarea și stresul.
Sistemul imunitar al organismului este format din celule speciale, proteine, țesuturi și organe care lucrează împreună în același scop – de a proteja organismul de agenții patogeni (virusuri, bacterii, paraziși) care-i amenință integritatea.
Acesta are un rol important în lupta împotriva microorganismelor care produc boli și îngreunează procesul de vindecare.
În plin sezon de viroze și gripă, când frigul slăbește capacitatea de autoapărare a organismului, trebuie să fim precauți și să avem grijă de sistemul imunitar pentru a ne menține sănătatea.
Organismul uman are 7 sisteme de imunitate. Acesta nu poate funcționa la parametrii optimi decât atunci când toate cele șapte componente ale imunității sunt în armonie.
Iată care sunt cele 7 bariere de protecție ale organismului împotriva bolilor:
Imunitatea epidermică
Pielea este prima linie de apărare a organismului. Și cea mai extinsă: corpul unui adult este protejat de circa doi metri de piele. Suprafața ei este acidă, pentru a împiedica organismele patogene să ne intre pe sub piele (la propriu).
Imunitatea respiratorie
Cea de a doua linie de apărare este formată din mucoasele nazale, plus mucoasele care acoperă gâtul și plămânii. O masă… mucoasă care îndeplinește o misiune nobilă: blochează agenții patogeni din aerul pe care îl respirăm.
Imunitatea digestivă
70% din capacitatea imunitară a organismului nostru este concentrată la nivelul organelor digestive: 70% din totalul anticorpilor sunt sintetizați aici. Când am contractat o conjunctivită sau o rinofaringită, de exemplu, sucurile gastrice taie virusurile și microbii în bucăți pe care le vor anihila, între mese, globulele albe ale sistemului digestiv. Iar cele peste o sută de mii de miliarde de bacterii din flora intestinală (flora bună, cum i se mai spune) protejează intestinele de bacteriile nocive.
Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025