Te-ai intrebat vreodata de unde vin obiceiurile de Craciun, care este originea bradului de Craciun, de ce se pun stea in varf si cadouri la poalele lui, de ce umbla Mos Craciun intr-o sanie trasa de reni? Ce legatura are Craciunul cu nasterea lui Iisus?
Se pare ca povestea lui Mos Craciun incepe din indepartatul Pol Nord, in Siberia, aproape de capatul lumii. Totusi, nu-l vei gasi aici pe Mos Craciun sau vreo fabricuta cu elfi. Insa vei gasi un popor – Evenki – vanatori si crescatori de reni.
Populatia Evenki are o cultura shamanica, iar in limba lor “saman” inseamna “cel care cunoaste spiritele”.
Un instrument important in practicile shamanice din aceasta parte a lumii o are Amanita muscaria, o ciuperca speciala, cunoscuta in lumea moderna drept ciuperca lui Alice din Tara Minunilor. Aceasta ciuperca este considerata sacra si este utilizata in ceremonialuri spirituale. In vechime se spunea ca aceasta ciuperca este fructul copacului sub radacinile caruia crestea si, pentru ca nu avea seminte, se considera ca este divina – un fel de nastere virginala in lumea plantelor.
Amanita este foarte toxica, dar si psihoactiva. Pentru a-i reduce toxicitatea si a-i creste intensitatea psihoactiva, shamanii le uscau insirandu-le pe crengile unor conifere. Cum ciupercile sunt foarte viu colorate, se considera ca aceasta este originea impodobirii bradului de Craciun.
Dupa ce se uscau, cupercile se adunau in saci mari (va suna cunoscut? – Sac mare?), iar shamanii le imparteau la oamenilor din comunitatea lor. Dupa ce primeau ciupercile, acestia continuau sa le usuce in sosete, langa foc.
Potrivit culturii shamanice siberiene, cosmosul este compus din trei lumi: Lumea de Jos, Lumea de Mijloc si Lumea de Sus. Cele trei lumi sunt unite de o axa cosmica, reprezentata de Copacul Lumii, adica bradul pe care se uscau ciupercile Amanita. Indigenii considerau acest copac un portal catre cele trei lumi. De altfel, corturile lor, iurtele, au forma de con, simbolizand Copacul Lumii.
Citeste si: 10 idei ingenioase ca sa-ti decorezi casa de Craciun
Steaua Nordului este considerata simbolul Lumii de Sus.
Ea se afla in varful fiecarui Copac al Lumii. De aici traditia stelutei din varful bradului de Craciun.
La 21 decembrie are loc solstitiul de iarna, Soarele atinge cel mai indepartat punct sudic, iar in emisfera Nordica va fi cea mai lunga noapte, iar timp de 3 zile Soarele pare ca sta pe loc. In dimineata de 25 decembrie, Soarele isi incepe ascensiunea Nordica, parand ca se naste. Poporul Evenki sarbatoreste reintoarcerea luminii, sursa vietii pe pamant si asigurarea ca va veni vara. Natura va renaste, plantele vor reinvia, animalele si oamenii vor supravietui. Cu alte cuvinte se vor salva. Soarele sau Fiul s-au nascut pe 25 decembrie, intr-o lumina eliberatoare, care va salva viata pe pamant.
Sursa: realitysandwich.com
foto: pixabay.com