Modern Dad’s Challenges, editia 5: Echilibrul copil – tehnologie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Modern Dad’s Challenges, editia 5: Echilibrul copil – tehnologie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Pentru tati » Modern Dad’s Challenges, editia 5: Echilibrul copil – tehnologie
Moderatie! Acesta este cuvantul care descrie cel mai bine cum ar trebuie sa fie relatia copilului cu tehnologia.

Moderatie! Acesta este cuvantul care descrie cel mai bine cum ar trebuie sa fie relatia copilului cu tehnologia.

Traim intr-o lume tot mai tehnologizata si informatizata, iar copiii nostri sunt parte din ea. Ei ne vad zi de zi butonand tastele laptopului, ne aud vorbind la telefon si ne copiaza gesturile, stau cu noi in fata TV-ului, asculta radio in drum spre gradinita si multe altele. Copiii au acces, fie ca ne place sau nu, la o multime de gadget-uri si tehnologii. Iar intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem in acest context este “cum profitam la maximum de beneficiile lor?”.

Tehnologia poate fi prietenul nostru. Dar pentru a face acest lucru posibil, este important sa realizam care sunt beneficiile si riscurile care pot aparea atunci cand ii expunem pe copii in fata ecraneor: de la tipul de continut la care este expus, la intervalul de timp pe care il petrec in fata ecranelor, de la modul in care primesc informatia de pe gadget-uri (asistati si ghidati de un parinte), la cum reactioneaza atunci cand simt sunt expusi la un material care poate fi periculos pentru ei. Asociatia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa nu ofere acces celor mici la ecrane in perioada 0 – 18 luni. In aceasta perioada este importanta crearea unei relatii puternice intre parinte si copil. Despre acest subiect, dar si cum este influentata relatia parinte copil de catre tehnologie, ne-a povestit Geogiana Rosculet, Psihoterapeut si Coordonator programe educationale Ora de Net.

Georgiana le-a transmis tatilor urmatorul mesaj: “Va invit sa reflectati asupra propriei perceptii asupra rolului tehnologiei in viata dvs. si in cea a copilului. Aceste perspective influenteaza relatia cu copilul dvs.,  determina atmosfera, calitatea spatiului dintre voi chiar daca nu le verbalizati. Cel mic are nevoie sa ii creati contexte de invatare si sa ii ghidati experienta, dar si sa puneti limite ferme si predictibile. Sprijiniti-l sa aleaga cat mai constient cum interationeaza cu dispozitivele tehnologice. Amintiti-va ca dvs. sunteti cel mai important model, va priveste, invată si repeta. Cum se vede lumea prin ochii lui?

Pe platforma www.oradenet.ro puteti descarca Ghidul Parenting in era digitala:

http://oradenet.salvaticopiii.ro/docs/Parenting_in_era_digitala.pdf

Evenimentul a continuat cu o prezentare practica si foarte bine documentata, sustinuta de Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer. Lucia le-a transmis tatilor cat de important “este sa fim informati si sa folosim tehnologia in avantajul nostru. Nu putem fugi de ea si oricat de frica ne-ar fi uneori, sa avem incredere ca putem gestiona situatia. Atat timp cat familia e linistita, totul va fi bine”. De asemenea, Lucia a aratat prin exemplu personal cateva efecte pe care le poate avea tehnologia asupra celor mici. Ea a venit cu solutii concrete si le-a explicat tatilor cat de important este sa ia atitudine atunci cand observa ca cei mici reactioneaza negativ cand sunt expusi la un material incompatibil cu varsta si capacitatea lor de a intelege.

 

Daniel Rogoz, fondator Kinderpedia, a incheiat seara cu o prezentare pe tema “Gadget-uri si aplicatii utile pentru parinti si copiii”. El a facut o selectie de aparate si aplicatii pe care le-a folosit pentru bebelusul lui (babymonitor, aparat de gatit cu aburi, aplicatie care reda sunetul apei, vantului, aspiratorului etc.) si le-a povestiti tatilor de ce i se par utile si le-ar recomanda oricarui parinte. Daniel ne-a facut si o demonstratie live: ne-a arata cum functioneaza babymonitorul pe care l-a ales pentru baietelul lui. J

Data articol: 23/11/2017