Ce conteaza mai mult in educatia copiilor? Majoritatea parintilor ar raspunde DISCIPLINA. Nu toata lumea este, insa, de acord. Specialisti in educatia pozitiva spun ca alte trei lucruri sunt mult mai importante decat disciplina.
Iata care sunt acestea! Asigura-te ca si copilul tau le are.
- O relatie buna cu parintii
Relatia pe care o ai cu copilul tau este cel mai important element din educatia lui. Nu poti educa un copil daca nu esti conectat cu el, daca nu stii sa-l asculti, daca nu-i accepti limitele si daca nu cooperezi. Aceste lucruri trebuie sa le invete, la randul sau, si copilul, atat in raport cu tine, ca parinte, cat si in raport cu ceilalti oameni.
Daca cel mic invata sa aiba relatii sanatoase, bazate pe incredere, empatie, respect, compasiune, atunci i-ai setat un standard bun de viata. Relatiile bazate pe intimidare, control, teama, pedeapsa denota un standard scazut si nu trebuie acceptate.
Cum sa construiesti o relatie buna:
– petreceti timp de calitate impreuna, intra in lumea copilului tau si accepta propunerile sale.
– fii un bun ascultator.
– tine-ti promisiunile intotdeauna.
– arata compasiune si empatie.
– incurajeaza-l.
– arata-i respect.
– utilizeaza disciplina pozitiva.
- Cultura familiei
Cultura familiei este o experienta pe care tu o creezi. Este un complex de credinte, atitudini, valori, obiceiuri, traditii, asteptari, comunicare, modalitati de rezolvare a conflictelor. Este esential pentru un copil sa creasca intr-o cultura care sa-i modeleze frumos caracterul. Familiile fericite creeaza culturi de familie pozitive.
- Relatia parintilor
Copiii invata cel mai bine privindu-i pe parinti. Ce relatie ai cu partenerul de viata, cum va manifestati cand sunteti in fata copiilor?
Iata 5 sfaturi sa-ti imbunatatesti relatia cu partenerul de cuplu:
– Umple-ti rezervorul emotional. Fiecare om are un rezervor emotional care trebuie umplut, exact asa cum rezervorul masinii este alimentat periodic. Ai grija la rezervorul tau, dar si la al partenerului. Incurajati-va sa va urmati pasiunile, sa nu renuntati la anumite vise din “sacrificiu”. Ascultati-va reciproc gandurile, visele, dorintele, ideile, nu ezitati sa folositi gesturi tandre si de afectiune in fata copiilor.
– Concentreaza-te pe pozitiv: Atunci cand iti indrepti toata atentia pe lucrurile care nu functioneaza ajungi sa acumulezi frustrari. In schimb, trebuie sa va concentrati reciproc doar pe aspectele pozitive ale relatiei, pe calitatile fiecaruia si exprima-ti cat mai des aprecierea si admiratia fata de partenerul de cuplu.
– Cearta-te constructiv: Conflictele de opinie sunt inevitabile, insa ele nu trebuie transformate in razboaie. Poti rezolva o situatie si fara sa se ajunga la jigniri, agresiuni si violente.
– Flirteaza: Nu trebuie sa va feriti de copii sa va trimiteti ocheade, sa va sarutati, sa va aranjati pentru a arata bine pentru partener.
– Imparte sefia: O familie trebuie sa imparta eforturile si sarcinile. Ambii parteneri ar trebui sa-si asume responsabilitati in egala masura.
Acestor trei lucruri li se mai adauga si altele, la fel de importante cum ar fi controlul emotional si controlul asupra comportamentului, modul in care comunicam, modul in care construim increderea. Copiii te urmaresc si invata de la tine, fara sa-ti dai seama
Sursa: imperfectfamilies.com
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta