5 credinte ale parintilor care saboteaza educatia copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 credinte ale parintilor care saboteaza educatia copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 credinte ale parintilor care saboteaza educatia copiilor
credinte ale parintilor care saboteaza educatia copiilor
Credit foto: pixabay.com

Multe din credintele pe care le avem sunt invechite si ne tin pe loc. Iar o parte dintre ele ne impiedica sa fim parinti buni pentru copiii nostri. Este timpul sa le lasam in urma si sa imbratisam noi strategii de educatie a copiilor.

Iata 5 credite ale parintilor care saboteaza educatia copiilor.

E prea mare pentru…

Copilul este copil si se va purta copilareste. Intr-o zi va fi in stare sa-si controleze emotiile, sa-si gestioneze frustrarile. Pana atunci, insa, niciodata nu va fi prea mare pentru tantrum-uri, sa planga de dorul mamei, sa arunce jucarii etc.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Nu va invata niciodata

Copilul nu se dezvolta conform tiparelor din manuale. Fiecare are ritmul sau. Creste, invata, se schimba, se maturizeaza in ritmul lui. Nu-l compara cu alti copii de varsta lui. Sa ai asteptari de la copil este cheia dezastrului in educatie.

In schimb, fii atent la comportamentul copilului tau, la temperament si la provocarile lui. Adapteaza ceea ce stii la nevoile lui.

Nu poate scapa nepedepsit

Exista o credinta potrivit careia copilul trebuie sa fie pedepsit imediat ce face ceva gresit, pentru a invata sa discearna intre bine si rau. In plus, multe strategii de parenting sugereaza ca amanarea unei consecinte transmite copilui mesajul ca un comportament este bun, desi e rau.

Totusi, uitandu-ne la modul in care functioneaza creierul, ne dam seama ca in valtoarea momentului, partea din creier care se ocupa de emotii este in actiune. Iar pentru ca un copil sa invete dintr-o situatie, trebuie sa fie in actiune partea din creier care se ocupa de logica si rationament. Ceea ce inseamna ca este nevoie sa asteptam pentru a-i explica unui copil ce e bine si ce nu. Nu incerca sa rationezi cu copilul cat este agitat. Si, de multe ori, comportamentul sau poate fi generat de alti factori precum oboseala, foamea sau situatii in care nu stiu cum sa se descurce.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 27/05/2024