In secret sau poate inconstient, fiecare om crede ca celelalte persoane sunt la fel ca el. Crede ca toata lumea priveste viata prin aceleasi „lentile” desi exista o multime de dovezi ca lucrurile nu stau deloc asa. Apoi petrece 45 de ani incercand sa-si convinga jumatatea sa vada lucrurile exact ca el/ea.
Multi oameni merg la terapeuti de cuplu pentru a-i ajuta sa-si dezvolte abilitatile de comunicare. Insa, pana la urma se demonstreaza ca ceea ce-i intereseaza cu adevarat este o modalitate prin care sa-si faca partenerii sa fie de acord cu ei.
Sa te astepti ca altcineva sa vada lumea exact ca tine este o adevarata provocare. Devii exasperat intrucat in spatele acestui punct de vedere se afla intrebarea „De ce nu esti ca mine?”. Din fericire, intrebarea in sine te poate aduce la realitate facandu-te sa intelegi cat de absurde iti sunt asteptarile. Pentru a tolera unicitatea in partenerul de cuplu ai nevoie de generozitate (una dintre cele mai importante calitati in relatiile pe termen lung), abilitati de colaborare si suficienta credinta si incredere in celalalt fara sa va simtiti amenintati de diferentele dintre voi.
George, care detine un restaurant, este asemeni unei carti deschise. Are talent de povestitor, ii place sa vorbeasca cu toata lumea nu doar cu prietenii sai. Sotia sa, Sarah, este poeta. Este tacuta, intotdeauna serioasa si are nevoie mereu sa petreaca timp singura. Din fericire, de cele mai multe ori, cei doi se completeaza reciproc. Dupa orele grele petrecute in restaurant, George este fericit sa ajunga acasa, in oaza de liniste a sotiei sale, Sarah. Iar sotia sa se bucura de prezenta barbatului sau. George o face sa rada. Cu toate acestea, ea este o persoana care are nevoie de intimitate. De nenumarate ori i-a cerut sotului sau: „Te rog respecta-mi intimitatea. Nu ma baga in povestirile tale!”.
Recent, Sarah a ajuns in finala pentru castigarea unui premiu prestigios de poezie.. Incantata, l-a sunat pe George pentu a-i impartasi vestea. Tarziu in noapte, el adus o sticla de sampanie. A turnat bautura in doua pahare si a tuastat: „Pentru sotia mea cea desteapta”.
„Multumesc”, i-a spus Sarah, „nu ar fi trebuit sa te deranjezi. Nu am castigat inca nimic”.
„Ba ai castigat! Este vorba despre recunoasterea talentului tau. Personalul din bucatarie este incatat. Vor prepara o prajitura pentru tine”.
„Poftim!? Le-ai spus?”, Sarah era livida.
George era zapacit. Cum putea sotia sa sa fie suparata? Din punctul sau de vedere, nominalizarea lui Sarah pentu acel premiu era o onoare ce trebuia celebrata. Nu era nicio rusine chiar daca nu-l castiga.
Insa lucrurile erau diferite din perspectiva lui Sarah. Daca nu castiga premiul, toti acei oameni vor sti ca ea a pierdut competitia.
„De ce nu esti ca mine?” Aceasta era intrebarea din inima acestui conflict.
Cum poti scapa de aceasta intrebare? Iata una dintre cela mai bune solutii recomandate de psihologi: Eneagrama.
Eneagrama este unul dintre cele mai noi sisteme de clasificare personalitatilor si scoate in evidenta motivatia psihologica. Eneagrama reprezinta in principal un mijloc de diagnostic a perspectivei emotionale asupra vietii. Masoara personalitatea cu ajutorul a 9 scari diferite, fiecare dintre acestea fiind relationata cu un numar de trasaturi de personalitate. Este studiat pentru a invata cea mai buna modalitate de a gestiona eu-ul interior si a interactiona cu ceilalti. Sistemul furnizeaza o harta pentru sanatatea psihologica si spirituala. Existe teste online si explicatii despre cum sa folosesti sistemul pentru orice. Afla-ti numarul, intelege-ti partenerul si cum percepeti fiecare lumea inconjuratoare.
Prin folosirea acestui sistem vei oputea transforma modul in care ii vezi, judeci si interactionezi cu ceilalti. Diferenta din tine va transforma si celelalte relatii ale tale nu doar cea de cuplu. Cand interactionezi diferit, privesti viata si din punctul lor de vedere, ei insisi vor reactiona diferit.
Sursa: mindbodygreen.com