La debutul timpuriu al primăverii, când câmpiile și povârnișurile n-au încă nici un pic de verdeață, potbalul este primul care-și scoate la lumină florile galbene, apoi frunzele folosite cu succes în multe tratamente naturiste.
În funcție de zona geografică, podbalul se mai numește brusturel, bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenușoară, gălbinele, guș-găinii, limba-vecinului, papalungă sau podval.
Iubitoare de soluri umede și de pământ argilos, lutos, aceasta plantă crește pe crestele râpoase și pe malurile abrupte ale râurilor.
În scop medicinal se folosesc frunzele, care se recoltează din aprilie până în iulie. Acestea au proprietăți emoliente și expectorante, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice și antiinflamatoare. Datorită mucilagiilor, produșilor de hidroliză și a insulinei, frunzele de potbal au proprietăți secretolitice și ușor antiseptice. Aceste proprietăți recomandă cu succes acestă plantă în tratamentul bronșitei, laringitei, faringitei, astmului bronsic și pleureziei,ba chiar la tuberculoza pulmonară incipientă.
Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru combaterea tusei are la bază această plantă. Din frunze proaspete de podbal se poate prepara un sirop bun de leac împotriva tusei și a infecțiilor respiratorii. Într-un vas de lut sau un borcan mai mare se pun,alternativ, frunze proaspete de podbal și zahăr. Ceaiul de potbal este de asemenea un remediu de necombătut împotriva tusei și a răgușelii.
Află mai departe rețeta acestui ceai folosit cu succes în TRATAMENTE NATURISTE
foto: Antenasatelor.ro
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta