Imagineaza-ti ca ii oferi copilului tau un mic dejun cald, il imbraci cu haine calduroase si cu bocanci (daca este rece afara), ii pregatesti un sandwich pentru scoala si il lasi sa mearga singur la scoala. Aceasta scena poate fi intalnita peste tot in lume. Apoi, te trezesti la usa cu Protectia Sociala a Copilului care vrea sa te controleze daca esti sau nu un parinte potrivit.
Acest lucru nu s-a intamplat in Romania ci in SUA familiei Meitiv din Washington, potrivit publicatiei Washington Post.
In articol se vorbeste despre Danielle si Alexander Meitiv care fac parte dintr-un grup din ce in ce mai mare de parinti care cred ca micutii au nevoie de mai multa libertate, sa fie crescuti fara teama si fara un control sufocant.
Mesajul dur catre parinti si copii despre „strainul periculos” si „spune nu” creste constienta si anxietarea despre potentialele pericole pe care copiii le pot intalni astazi.
Dorinta de a proteja copiii de toate pericolele posibile a condus la un stil de parenting restrictiv si ultraprotector, inclusiv sindromul parinte elicopter.
Parintii care nu sunt de acord cu acest stil de crestere a copiilor arata ca potrivit statisticilor privind primejdiile pentru copiii nu sunt mai mari acum decat in urma cu 20-30 de ani. Ei insista ca odraslele lor merita sa creasca cu credinta si siguranta ca lumea este un loc fara pericole.
Tocmai de aceea acesti parinti isi lasa copiii sa mearga singuri la scoala, in parc sau la biblioteca.
In vreme ce parintii pot avea pareri diferite (in functie de experientele personale, rata criminalitatii din comunitate si de cat de pregatiti se simt copii) in legatura cu libertatea de care ar trebui sa se bucure copii, ar trebui, totusi, reclamati la Protectia Copilului parintii care imbratiseaza un alt stil de educatie?
Mai sunt si alte beneficii ale faptului ca esti un parinte mai putin protectiv? In cazul copiilor care merg singuri la scoala exista o multime de beneficii. In primul rand fac miscare, se bucura de soare si au oportunitatea de a da dovada de responsabilitate.
Din cauza faptului ca tot mai multi copii se confrunta cu obezitatea si boli cardiovasculare mersul pe jos este extraordinar din acest punct de vedere. In plus, fiecare parinte stie faptul ca toti copiii trebuie sa invete sa-si asume responsabilitatea – iar unii parintii le ofera aceasta oportunitate.
Acest lucru nu inseamna ca este bine sau gresit sa-ti lasi copilul sa merga singur pe strada. Sunt foarte multi factori de luat in seama inainte de a lua o decizie atat de importanta (Care este distanta pe care trebuie s-o parcurga pe jos? Ce fel de zona trebuie sa traverseze? Cat de responsabil este copilul mai mare?).
Poate ca lucratorii de la Protectia Sociala ar merge mai bine la usa celor care neglijeaza ori abuzeaza copii, o minoritate mica care nici nu isi protejeaza odraslele si nici nu au grija de ei.
Autor: Darleen Claire Wodzenski, Coach de dezvoltare personala, specialist in crize emotionale
Sursa: Yourtango.com