Desi pare o moda recenta, nasterea in apa e o modalitate de a aduce pe lume un bebelus inca din cele mai vechi timpuri. Maorii, amerindienii, egiptenii si grecii nu erau straini de aceasta practica, pe care medicina moderna a redescoperit-o in anii 60-70, mai intai datorita cartii Water babies, scrisa de rusul Igor Charkovsky si mai apoi datorita medicului Michel Odent, care a promovat aceasta metoda de nastere in Franta.
Marele avantaje al nasterii in apa este ca experienta aducerii pe lume a unui bebelus este mai putin traumatizanta. Apa calduta nu suprima toata durerea, spre dezamagirea viitoarelor mamici, dar amortizeaza semnificativ senzatia de durere, inclusiv pe cea lombara, care supara foarte tare gravidele intrate in travaliu. Imersia in apa calda stimuleaza si eliberarea hormonilor care regleaza contractiile uterine.
In apa calduta, circulatia este imbunatatita, iar oxigenarea mai buna. In plus, femeia este mai implica in nastere. Mediul subacvatic (si cald) inmoaie vaginul, vulva si perineul, provocand mai putine leziuni (se evita taierea – epiziotomia).
Citeste continuarea pe bebelu.ro