Comunicarea pozitivă, feedback-ul constructiv, gândirea centrată pe soluție; rezolvarea conflictelor win-win și necesitatea ca părinții să înțeleagă cum propriile comportamente îi afectează pe copii sunt principalele direcții de ‚părințit’ modern, reiese din atelierele Festivalului Național de Parenting care a avut loc în perioada 26-28 septembrie la București.
“Parentingul în România începe să devină din ce în ce mai prezent și utilizat, părinții sesizează diferența între educație și dresaj. Acesta este o artă care cere două componente: talent și tehnică. Dacă talentul îl avem cu toții, tehnica este necesar să o învățăm. Așa cum mergem la școală să învățăm să citim, la fel avem nevoie să cunoaștem care sunt instrumentele corecte ale parentingului pentru a-l putea folosi eficient“ declară Mirela Horumbă, psiholog și inițiator al Festivalului Național de Parenting ”În Familie”.
Aflat la prima ediție, Festivalul Național de Parenting a reunit peste 1000 de părinți în cele 3 zile de seminarii și expoziție și s-a adresat în special părinților, cu copii de toate varstele (0 – 18 ani) și cadrelor didactice. Acest eveniment este prima inițiativă de amploare națională în Parenting, cu 30 de workshop-uri pentru părinți, 30 de workshop-uri pentru copii și peste 50 de specialiști români în domenii care țin de dezvoltarea copiilor.
Vedete și persoane publice precum Andreea Liptak și Răzvan Spiridon, Monica Davidescu și Aurelian Temișan, Nadia Tătaru – fondator Radio Itsy Bitsy, Beatrice Ciobă – Producător TVR și Președinte al Asociației Familiilor Monoparentale din România, Luminița Costache – specialist educație, UNICEF România, Sandra Alexiu – Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei și Crenguța Oprea – Conf. univ. dr. Universitatea București au dezvăluit în cadrul unor sesiuni speciale provocările resimțite în calitate de părinte.
Următoarele ediții vor avea loc în București, Cluj și Timișoara în primăvara și respectiv toamna anului 2015.