Sindromul de moarte subita a sugarului (SMSS) nu este o afectiune propriu-zisa, ci mai degraba un diagnostic dat in cazul decesului unui micut aparent sanatos, pentru care nu exista o cauza cunoscuta. Nimeni nu e vinovat de moartea subita a bebelusului, iar aceasta nu poate fi prevenita sau prevazuta. Tocmai pentru ca decesul survine in mod neasteptat, acest sindrom este cu atat mai temut si mai devastator pentru parinti.
SMSS afecteaza in general sugarii cu varste cuprinse intre o luna si patru luni, desi poate aparea si la bebelusii care se apropie de un anisor. De cele mai multe ori, decesul micutului are loc in timpul noptii, in somn, motiv pentru care sindromul mai poarte denumirea de „moarte in patut”. Diagnosticul de SMSS e stabilit in urma investigatiilor de specialitate (examen medical post-mortem, cercetarea locului in care a fost gasit micutul, revizuirea fisei medicale a bebelusului) si numai atunci cand nu pot fi identificate cauze concrete ale decesului.
De ce apare SMSS?
In ultimii 30 de ani, oamenii de stiinta au studiat intensiv moartea subita infantila, insa raman in imposibilitatea de a oferi o explicatie pentru acest fenomen. Medicii sunt de parere ca sindromul mortii subite apare la bebelusii care, avand deja o anumita vulnerabilitate de ordin fizic – fie unul dintre sistemele organismului (vascular, respirator, cardiac etc.) nu e bine dezvoltat, fie exista o anomalie in functionarea lui –, sunt expusi unor stimuli ce cresc stresul exercitat asupra sistemului respectiv (cum ar fi dormitul pe burtica sau pe asternuturi moi, care ingreuneaza respiratia).
Pe langa aceasta ipoteza, un studiu publicat in „Journal of the American Medical Association” (editia din februarie 2010) sugereaza ca raspunzatoare pentru SMSS ar putea fi serotonina – mai exact, producerea ei sub nivelul normal. Cercetarea a scos la iveala ca bebelusii afectati de SMSS prezentau un nivel scazut de serotonina in trunchiul cerebral. Dupa cum se stie, acest hormon regleaza multe dintre functiile corpului, inclusiv respiratia, pulsul si tensiunea arteriala in timpul somnului.
Citeste si: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii
Factori de risc
Desi cauza exacta a mortii subite la sugari nu este cunoscuta, au fost totusi identificati cativa factori de risc care cresc sansele de aparitie a acestui sindrom. Astfel, e bine sa stii ca SMSS se manifesta in general la:
– bebelusii nascuti prematur sau care au o greutate foarte mica la nastere;
– bebelusii mamelor foarte tinere, cu varsta sub 20 de ani;
– bebelusii care au multi frati de varste apropiate (exista o distanta foarte mica intre nasteri);
– bebelusii care au suferit un incident ce le poate pune viata in pericol – li s-a curmat respiratia, si-au schimbat culoarea pielii (palida, albastra), au avut nevoie de resuscitare etc.;
– bebelusii de sex masculin (baieteii au un risc mai mare de a face SMSS decat fetitele).
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie