De câte ori nu v-ați simțit asaltați de de ce-urile copiilor dumneavoastră?
De ce luminează soarele? De ce iarba este verde? De ce luna este doar uneori rotundă? De ce cerul este albastru? De ce se mișcă oamenii în televizor? De ce visez urât? De ce trebuie să mănânc lapte? De ce am teme de făcut? De ce trebuie să merg la școală?…și multe, multe altele.
Asemenea întrebări mi-au fost puse și mie, atât de băieții mei, cât și de elevii mei și, uneori, nu mi-a fost ușor să răspund la ele. Oare în școala românească întrebările nu-și găsesc locul pentru că există situații în care, noi, adulții, nu știm să răspundem la ele și nu dorim să recunoaștem asta în fața copiilor sau pur și simplu nu le auzim, considerând că e mult mai important ce avem noi de spus?
Lucrând în sistemul educațional de ceva vreme, am avut timpul necesar să observ hibele școlii românești, iar faptul că nu acordăm timp suficient de ce-urilor copiilor și că nu-i încurajăm să pună întrebări este una dintre ele.
E drept că despre hibe putem discuta mult… De câte ori am încercat să fac slalom printre ele în favoarea copiilor, m-am lovit de prejudecăți, de cerințe fără logică, de mândrie, de nepăsare, de „așa face toată lumea” etc. Cu toate acestea, m-am încăpățânat să merg mai departe, gândindu-mă că va veni acea zi în care se va crea o masă critică pentru o educație de calitate, pentru că nu se poate vorbi despre o viață de calitate, fără o educație aflată pe aceleași coordonate.
De ceva timp am avut șansa să intru în contact cu proiectul Aletheea. Doamne, ce șansă!… În sfârșit, am găsit o școală în care este importantă formarea caracterelor, o școală în care profesorii vin în întâmpinerea de ce-urilor și, mai mult decât atât, le stârnesc, o școală în care valorile clasice Adevăr, Frumos, Bine, Libertate sunt explorate din perspective multiple.
Atât ca elev, cât și ca profesor, în școala Aletheea înveți, înainte de toate, să întrebi și abia apoi să descoperi răspunsuri: de ce ne mulțumim cu merge și așa, când știm că se poate și altfel, mult mai bine? Când și unde ne-am pierdut entuziasmul și optimismul pedagogic? De ce nu mai reușim să trezim motivația pentru învățare la elevii noștri? de ce…?
DESCARCA de aici brosura Scolii Private ALETHEEA.
Profesor pentru învățământ primar, Grațiela Bălcescu – Scoala Aletheea