Fructele de padure sunt mult mai des consumate in combinatii de prajituri, sucuri, gemuri si mai putin in stare cruda. Insa, proprietatile uimitoare ale acestora pentru sanatatea ta sunt valabile doar daca le mananci cat mai natural posibil.
Ce contin fructele de padure
Fructele de padure contin niste fitochimicale care au o multime de proprietati. Pe langa faptul ca dau o culoare puternica fructelor, ele ajuta la incetinerea procesului de imbatranire, previn bolile de inima si chiar cancerul. In plus, fructele de padure ajuta la detoxifierea organismului, astfel incat sistemul limfatic, intestinele si rinichii sa elimine o multime de toxine.
Antioxidantii din fructele de padure ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Prezenta acestora din urma in numar mare in organism ataca celulele creierului si modifica ADN-ul.
Care sunt nutrientii din fructele de padure
Iata ce substante benefice contin fructele de padure:
– antocianine: pigmenti naturali ce dau culoarea rosie si filtreaza razele soarelui. Acest antioxidant puternic a fost legat de diverse studii cu reducerea riscului de a dezvolta diverse tipuri de cancer, imbunatatirea aparatului urinar, imbunatatirea functiilor cognitive.
– catehine: aceste flavonoide dau culoarea fructelor de padure, de la galben, la rosu si albastru. Ele atrag polenizatorii si protejeaza plantele de bacterii si fungi. Mai multe studii au demonstrat faptul ca aceste substante au abilitatea de a trata alergiile si infectiile.
– fibre: acestea elibereaza substante in procesul digestiv care miscoseaza colesterolul rau si nivelul glucozei din sange. De aceea sunt benefice in prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului. In plus, fibrele mentin mai mult timp senzatia de satietate, contribuind la scaderea in greutate.
– acid elagic: o componenta care lupta impotriva celulelor canceroase. Are proprietati antivirale si antibacteriene. Oamenii de stiinta estimeaza ca acidul elagic are un rol important in lupta impotriva cancerului, chiar si in cazul tumorilor existente deja.
– acid galic: este tot o substanta cu proprietati antivirale si antibacteriene, toxic pentru celulele canceroase, dar care nu afecteaza celulele sanatoase. In industria farmaceutica aceasta substanta este folosita pentru tratarea hemoragiilor interne, a diabetului si a psoriazisului.
– quercetina: este o substanta flavonoida care lupta, de asemenea, impotriva cancerului. Mai multe studii au demonstrat calitatile antivirale ale acestei substante care ajuta in cazurile de astm, eczema, sindrom metabolic sau inflamatii.
– rutina: este o substanta naturala cu proprieati antioxidante. Previne formarea radicalilor liberi si intareste venele capilare, avand o influenta pozitiva in cazurile de hemofilie, vene varicoase, boli cardiovasculare. S-a observat, de asemenea, ca are puternic rol preventiv in formarea si dezvoltarea tumorilor.
– acid salicilic: un hormon foarte important pentru plante si oameni. Compusul se afla si in celebra aspirina, si are proprietati analgezice cunoscute de acum 2500 de ani. Acidul salicilic lupta impotriva aterosclerozei.
– vitamina C: una dintre cele mai cunoscute vitamine care are o multime de beneficii. Intareste dintii, mentine sanatoase capilarele, oasele, tesuturile, intareste sistemul imunitar, are proprietati antiinflamatorii, este un puternic antioxidant si previne formarea si dezvoltarea celulelor canceroase.
Nu uita sa consumi fructele de padure cat mai putin procesate, pentru a beneficia din plin de aceste proprietati miraculoase!