5 expresii pe care sa nu le spui copilului tau
Poate ca nu mai folosesti expresii “invechite” pe care le-ai auzit la randul tau cand erai copil: “Lasa ca vezi tu cand vine tatal tau”, “Daca ai fi semanat si tu cu sora ta!”etc.
Specialistii avertizeaza ca mai sunt o multime de alte expresii pe care le folosesti fara sa-ti dai seama ca nu sunt deloc bune pentru copilul tau.
Iata cateva exemple:
1. Bravo!
Desigur, cuvantul in sine nu este ceva rau, ci frecventa cu care il utilizezi si mai ales momentele alese. Daca il folosesti de fiecare data cand copilul tau face ceva, ii poti crea dependenta. El va cauta “validarea” ta sau a altuia la fiecare pas pe care il va face si nu va continua drumul pana cand cineva nu-i spune ca a facut bine pana acolo. “Copilul nu va putea fi stapan pe picioarele sale si nu se va putea autoaprecia”, explica Jenn Berman, psiholog, autoarea cartii “Ghidul de la A la Z al cresterii unui copil fericit si increzator”.
2. Nu ne permitem sa luam asta!
Este foarte usor atunci cand copilul vrea ceva sa-i spui “Nu avem bani”, “Nu ne permitem”. Acest lucru ii poate transmite copilului mesajul ca nu aveti o stabilitate financiara, iar asta il poate speria, sau ca nu stii sa gestionezi banii. Vei reusi sa-l bagi intr-o confuzie si mai mare daca azi ii spui ca nu ai bani, iar maine cumperi pentru tine sau casa ceva scump, chiar daca este ceva ce ai nevoie. “Ii poti spune copilului nu putem cumpara asta acum, pentru ca economisim banii sa… (mergem in vacanta, sa cumparam X, sa facem Y), astfel incat copilul sa poata aprecia valoarea banului si sa vada ca esti in control”, explica Jayne Pearl, autoarea cartii “Copiii si banii”.
3. Sunt la dieta
Daca tii regim, te sui zilnic pe cantar si vorbesti numai despre cat de gras esti, s-ar putea sa-i transmiti fara sa vrei copilului un mesaj neconstructiv. El ar putea dezvolta o imagine de sine precara. Cea mai indicata formula este “Vreau sa mananc sanatos, pentru a ma simti mai bine”. De asemenea, iti poti incuraja copilul sa faca miscare spunand “Ce zi frumoasa este afara, hai sa facem putina miscare sa ne relaxam!”.
4. Fii atent!
Daca atunci cand copilul este agatat de ceva la spatiile de joaca, tu ii spui “Fii atent sa nu cazi!”, cel mai probabil, copilul va cadea in scurt timp. Specialistii au si o explicatie: “Cuvintele tale ii vor distrage atentia si isi va pierde concentrarea. Daca simti ca cel mic poate fi in pericol, du-te langa el si asigura-te ca il poti prinde in caz de cadere, insa nu-i distrage atentia”, spune Deborah Carlisle Solomon in cartea sa “Copiii stiu cel mai bine”.
5 Nu primesti desert daca nu mananci tot
Aceasta formula nu face decat sa creasca “valoarea” desertului si sa o scada pe cea a mesei in sine. “Poti folosi in schimb expresia <Dupa ce ne bucuram impreuna de cina, luam si cate un desert>, explica dr. David Ludwig, directoul Fundatiei New Balance pentru prevenirea obezitatii din cadrul Spitalului pentru copii din Boston.
Despre puterea cuvintelor in educatia copilului poti afla mai multe din experimentul incercat si de noi. Afla detalii aici. Experiment Fasolea iubita: Cum a crescut fasolea careia i s-a spus zilnic “te iubesc” si “cred in tine” (foto)
Imagine de Charles McArthur de la Pixabay
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025