Miercuri, 16 octombrie, s-a desfasurat la Bucuresti cea de-a doua editie a Forumului National Stop Gripa, avand ca tema “Gripa sezoniera – Politici de preventie si implicatii socio – economice”.
Aflandu-ne in pragul sezonului gripal, evenimentul si-a propus sa dezbata importanta imunizarii prin vaccinare si sa educe publicul larg despre beneficiile pe care le poate aduce preventia in viata de zi cu zi. Statisticile din ultimii ani au aratat o scadere considerabila a ratei imunizarii prin vaccinare atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. Scaderea numarului de copii vaccinati in Romania reprezinta un semnal de alarma atat pentru specialisti cat si pentru autoritati.
”Preventia este o lupta pe termen lung, iar rezultatele se vad in 10 – 15 ani. Tocmai de aceea, finantarea pentru astfel de campanii de preventie reprezinta o provocare”, a declarat Cristina Vladu, Consilier, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
In premiera pentru o dezbatere medicala, Biserica Ortodoxa Romana, prin intermediul Preotului Horia Nicolae Prioteasa (Biserica Spitalului Fundeni, Bucuresti), a transmis un mesaj referitor la importanta imunizarii: “Exista o perceptie falsa ca Biserica Ortodoxa Romana se opune vaccinarii. Dintotdeauna am incurajat actul medical si am apreciat eforturile specialistilor in domeniu. Cu totii suntem datori sa contribuim la cresterea credibilitatii si transparentei acestor initiative.”
Conform statisticilor, Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Dr. Adriana Pistol, a atras atentia asupra cresterii incidentei cazurilor de gripa de la un an la altul, in timp ce procentul de vaccinare este in continua scadere.
“In sezonul 2012-2013, au fost confirmate 755 cazuri de gripa, de aproape trei ori mai multe comparativ cu sezonul precedent. Prin imunizare ne aratam grija si responsabilitatea fata de cei din jur, fata de comunitate si in acelasi timp ii protejam pe cei care nu se pot vaccina. Si acest exercitiu de responsabilitate trebuie facut anual. Mai mult decat atat, ne gandim de foarte mult timp la indroducerea recomandarii vaccinarii si la alte categorii, cum ar fi cadrele didactice”, a declarat Dr. Adriana Pistol.
Pe parcursul evenimentului, pentru a identifica cele mai bune solutii pro imunizare, reprezentantilor pacientilor si ai societatii civile – Cristian Rosu, Vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Teo Trandafir, Realizator TV – li s-au alaturat medici recunoscuti: Prof. Dr. Victoria Arama, Medic primar boli infectioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”, Conf. Dr. Monica Luminos, Medic primar boli infectioase, INBI “Prof. Dr. Matei Bals” si Dr. Valeria Herdea, Medic primar Medicina de Familie (SNMF).
Invitatul special al acestui eveniment, Prof. Dr. Asher Barzilai, Director al Spitalului de Copii „Edmond & Lily Safra” din Tel Aviv (Israel) a prezentat statistici vaccinale relevante la nivel European, insistand asupra importantei imunizarii.
„Desi in deceniul trecut s-au produs imbunatatiri considerabile in modul nostru de abordare a vaccinurilor antigripale, inca mai avem multe de facut. Vaccinul antigripal este sigur. Sute de milioane de persoane l-au facut in ultimii 50 de ani si mai bine, astfel incat vaccinul are deja un istoric excelent in materie de siguranta. Vaccinarea ramane principala strategie in prevenirea si controlul epidemiilor sezoniere si a pandemiilor de gripa din ultimii 60 de ani. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in cazul unei epidemii de gripa, niciun sistem medical din lume nu este pregatit sa faca fata acestei situatii. De aceea este important sa prevenim gripa”, a declarat Prof. Dr. Asher Barzilai.
Medicul de familie – principalul vaccinator
Prezenta la acest eveniment in calitate de pacient, Teo Trandafir a subliniat rolul medicilor de familie in recomandarea si planificarea vaccinarii: “Eu si familia mea ne vaccinam in fiecare an la recomandarea medicului de familie. Nu fac prozelitism, dar spun oricui ma intreaba ca ma vaccinez, acum cand e perioada potrivita. Decizia de vaccinare trebuie luata in septembrie – octombrie, nu in decembrie cand sunt pline spitalele de bolnavi.”
Dr. Valeria Herdea, Medic primar Medicina de Familie, Instructor Formator MF, a venit in completarea aceastei declaratii, subliniind importanta echipei interdisciplinare, formata din specialisti din domeniul medical, preoti, psihologi, care sa aiba o abordare axata pe pacient, dar si a parteneriatului activ dintre medicul de familie si pacient.
Vaccinarea copiilor – o prioritate
Conf. Dr. Monica Luminos, Medic primar boli infectioase, INBI “Prof. Dr. Matei Bals”, Sef sectie terapie intensiva copii a tinut sa demonteze mitul conform caruia vaccinarea antigripala poate cauza autism in randul copiilor: „Parintii ajunsesera sa nu isi mai vaccineze copiii din cauza mercurului. Insa, aceiasi parinti trebuie sa stie ca medicina a avansat, suntem in mileniul III deja si putem spune ca viitorul medicinei va fi bazat pe genetica. Deja, studiile genetice pot arata, pentru fiecare organism in parte, daca are o predispozitie pentru anumite boli, o susceptibilitate la anumite antibiotice. Din punctul de vedere al medicului infectionist vom sti ce antibiotic trebuie sa ia fiecare pacient in functie de testul genetic. Acest lucru va fi posibil si in cazul alergiilor. Ce nu se stie insa este faptul ca un organism poate avea predispozitie genetica pentru autism. Au existat mai multe studii tendentiose care au omis sa spuna ca toti acei copii descoperiti cu autism la varsta de 3 – 5 ani, aveau testele genetice modificate si nu s-au imbolnavit ca urmare a vaccinarii.”
Vaccinarea antigripala a gravidelor ramane prioritara si anul acesta
Comform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), compozitia vaccinulul antigripal pentru sezonul 2013 – 2014 este: A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Massachusetts/02/2012. „Este important sa constientizam faptul ca vaccinarea antigripala este indicata tuturor gravidelor, vaccinul asigurandu-le protectia in fata gripei nu doar lor, ci si a nou-nascutului”, a declarat Prof. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.
Inceputul sezonului rece este momentul oportun sa discutam despre felul in care putem preveni gripa sezoniera, despre particularitatile virusului gripal in iarna 2013-2014, despre planurile autoritatilor pentru prevenirea epidemiilor de gripa in Romania, precum si despre rolul statului dar si al sectorului privat in incurajarea preventiei prin vaccinare.
„Cand vine vorba despre vaccinare, cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine in totalitate si care trebuie facuta constient si in mod responsabil. As vrea sa ne gandim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare„, a mentionat Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare (API).
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025