Ce sunt ATACURILE DE PANICĂ şi cum se manifestă. Vezi cum poţi şi tu să le stăpâneşti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce sunt ATACURILE DE PANICĂ şi cum se manifestă. Vezi cum poţi şi tu să le stăpâneşti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Ce sunt ATACURILE DE PANICĂ şi cum se manifestă. Vezi cum poţi şi tu să le stăpâneşti

Atacurile de panică pot apărea la oricine, până la 75% dintre oameni fiind susceptibili să facă o dată în viaţă un atac de panică. Mulţi descriu această criză drept cel mai urât lucru care li s-a întâmplat vreodată. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vine în ajutorul cititorilor RTV.NET şi explică ce este atacul de panică, cum se manifestă acesta şi cum poate fi combătut.

 

Organismul are un sistem de răspuns la frică, sistem ce pregăteşte individul pentru a face faţă unei situaţii sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panică survine atunci când acest sistem reacţionează exagerat sau când nu este necesar. În timpul atacului de panică, sistemul nervos reacţionează ca atunci când se are de a face cu o situaţie ameninţătoare de viaţă.

 

 

Ce sunt atacurile de panică şi cum se manifestă

„Atacurile de panică sunt definite ca nişte crize acute, paroxistice, de anxietate, pe care individul le poate face sporadic sau mai frecvent.

Dacă sunt mai frecvente de unul pe săptămână se numeşte că individul a dezvoltat o tulburare de panică, tulburare care este diagnosticată separat de o tulburare de anxietate. Un atac de panică are anumite particularităţi. Are un debut rapid, durează între 15 şi 20, maxim 30 de minute”, a declarat, pentru RTV.NET, Gabriel Diaconu, psihiatru.

 

Potrivit acestuia, atacurile de panică sunt caracterizate printr-o senzaţie de iminenţă, pierdere a cunoştinţei, a contactului cu realitatea, pierdere a lucidităţii, moarte iminentă. În aceste momente, organismul reacţionează prin următoarele simptome: puls crescut, uneori şi tensiune arterială crescută, senzaţie de cap gol sau ameţeli, vâjâieli, o senzaţie de gheară în gât sau de gol în stomac, dureri sau amorţeli ale mâinilor, picioarelor, furnicături sau senzaţii ca şi cum te-ai curenta. Unii oameni descriu aceste stări ca un fel de curent electric pe şirea spinării şi o stare subiectivă de rău.

 

Află pe RTV.NET cum se tratează atacurile de panică.

 

 

Cuvinte cheie:
Data articol: 09/08/2013