Vara este anotimpul în care pofta de viață și distracția sunt la cote maxime. Fie că mergi cu familia la picnic-uri, plimbări prin parc, jocuri în aer liber, excursii la mare, la munte sau pur și simplu ieșiți la o terasă, asigură-te că insectele, în special țânțarii, nu-ți vor strica momentele de fericire alături de cei dragi. Copiii sunt mai vulnerabili la atacul insectelor, de aceea trebuie feriți de orice le-ar putea crea un disconfort al pielii, pentru a se bucura în continuare de clipele frumoase petrecute în compania părinților.
Ca urmare a înțepăturilor de insecte și a unor reacții alergice locale datorate acestora, vom constata că pe pielea noastră sau a celor dragi nouă, apar una sau mai multe pete de culoare roșie (eritem), similare unor umflături, dureroase și extrem de pruriginoase (produc mâncărime).
Acestea nu sunt altceva decât efectele răspunsului organismului nostru la o agresiune percepută ca fiind periculoasă: producerea unor reacții alergice.
Vrei să știi ce se întâmplă în organismul tău cu fiecare nouă ciupitură?
Atunci când substanța percepută drept periculoasă, alergenul (în cazul țânțarului, saliva acestuia) ia contact cu organismul, anumite celule denumite mastocite, care există și la nivelul pielii, eliberează unele substanțe cu rol în inflamație, printre care și histamina. Histamina își exercită acțiunea prin legarea de anumiți receptori: receptorii H.
Legarea histaminei de acești receptori duce la vasodilatație, creșterea permeabilității capilarelor care conduce la edem (umflătura pielii) și roșeață, precum și de reacțiile de mâncărime (prurit) și durere de la nivelul pielii. Histamina este cel mai puternic mediator al pruritului, iar pruritul este unul dintre factorii cei mai importanți care agravează starea, deoarece scărpinatulgenerează leziuni care pot duce la infecții.
Ce poți face atunci când, din păcate, se întamplă?
- Curăță zona afectată cu apă și săpun și aplică un tampon cu dezinfectant, mai ales în cazul copiilor, care nu se pot abține din scărpinat.
- Evită scărpinatul.
- Aplică local produse sub formă de unguent ce conțin antihistaminice care acţionează şi blochează efectele histaminei pe receptorii H, reducând roșeața, umflătura și având un efect anestezic local.
- În caz de leziuni extinse sau care nu cedează la aplicarea tratamentului local, consultă medicul.
Și bucură-te în continare, cu mic cu mare, de vreme bună și vacanță!
Mai multe detalii aici.