4 moduri briliante prin care bebelusii iti arata ca sunt mai destepti decat crezi
Sunt draguti, dulci si neajutorati. Cam acestea sunt cuvintele cu care ai descrie un bebelus. Abia dupa ce mai cresc se adauga epitete precum destept, istet sau inteligent.
Studii de ultima ora releva faptul ca bebelusii, imediat ce se nasc, stiu mai multe decat iti inchipui. Creierul bebelusilor creste cu o viteza fantastica, iar la varsta de 4 ani, are marimea creierului de adult. Pentru a imbunatati procesul de crestere si de invatare, creierul bebelusului formeaza 1.000 de trilioane de sinapse (de doua ori mai multe decat creierul unui adult).
Iata 4 moduri briliante prin care bebelusii demonstreaza ca sunt isteti inca de la nastere:
1. Stiu cand se vorbeste langa ei o limba straina
Un studiu realizat la Universitatea British Columbia releva faptul ca bebelusii de numai 4 luni isi pot da seama dupa mimica fetei daca se vorbeste o limba straina. Ei observa forma si ritmul miscarilor fetei persoanei care vorbeste. In plus, studiile releva faptul ca bebelusii crescuti intr-un mediu bilingv isi dezvolta abilitatea de a invata usor mai multe limbi straine. De asemenea, ei au o perioada de timp mai mare in care creierul este mai flexibil decat copiii care sunt obisnuiti in casa doar cu limba materna.
2. Bebelusii inteleg emotiile celorlalti
Bebelusii isi pot da seama daca o persoana este furioasa sau prietenoasa. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Developmental Psychology din Statele Unite, copiii stiu sa descifreze limbajul trupului si mesajele transmise de acesta.
3. Bebelusii inteleg sensul cuvintelor
Pana acum se credea ca bebelusii nu fac legatura intre cuvantul “mar” si imaginea cu un mar pana la varsta de un an. Insa studii efectuate la Universitatea din Pennsylvania au aratat faptul ca bebelusii de 6 luni asociaza imaginea cu cuvintele. Potrivit cercetatorilor, copiii stiu ce inseamna cuvintele inainte de a putea vorbi. La studiu au participat bebelusi de 6-9 luni carora le-au fost aratate diverse imagini cu alimente si parti ale corpului. In momentul in care erau intrebati “Unde este X?”, bebelusii isi indreptau privirea catre imaginile cu obiectul respectiv.
4. Bebelusii stiu ce este corectitudinea
Nu e de mirare ca expresia “Nu e corect!” este una dintre cele mai des folosite de copiii mici. Intr-un studiu realizat la Universitatea din Washington, cercetatorii au lasat bebelusi cu varsta pana in 15 luni sa urmareasca imagini in care intre doi oameni erau impartite in mod egal si apoi in mod inegal lapte si biscuiti. Copiii au fost mai atenti la imaginile in care nu erau impartite in mod egal laptele si biscuitii, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa traga concluzia ca bebelusii isi pot da seama de diferente. Mai mult, copiii care au fost mai sensibili la imaginile in care impartirea nu a fost corecta, au dat dovada de altruism, impartindu-si fara probleme jucariile in cadrul unui studiu realizat ulterior.
foto: Depositphotos.com