Multe femei isi incep sarcina si cele 9 luni de graviditate cunoscand doar versiunea simplista populara: testul de sarcina pe care ai urinat iese pozitiv, apoi ai greturi, apoi sanii se maresc, burta creste, apa se rupe dupa 9 luni, sotul se agita si te duce la spital si gata, ai nascut copilul. Dar multe, foarte multe din aceste scenarii nu sunt realiste. Multe alte intamplari si trairi au loc, multe experiente te schimba pentru totdeauna.
Iata 15 din cele mai importante schimbari pe care o femeie le are pe durata sarcinii si pe care e bine sa le stie inainte de a porni in marea aventura a vietii sale: graviditatea.
Iti vei judeca partenerul mult mai aspru
Dupa ce afli ca esti gravida, sotul tau nu mai este doar tipul dragut caruia esti dispusa sa ii tolerezi aproape orice, el devine tatal copilului tau. Ori de cate ori te izbesti de dezordinea pe care o lasa in urma lui, te vei panica ca acest om poate ca nu este in stare sa fie suficient de organizat ca sa iti ofere tie si copilului tau stabilitatea dorita. Ori de cate ori il vei vedea tolanit pe canapea uitandu-se la meci fara sa te ajute la treburi, te vei intreba “oare acesta va fi viitorul model masculin al copilului meu?”. Defectele lui vor fi amplificate in mintea ta, desigur doar pentru ca esti gravida si ceva mai pretentioasa decat odinioara.
Dar in egala masura te vei simti mult mai aproape de el
Tu si partenerul tau ati creat impreuna o fiinta umana pe care nu o cunoasteti inca dar care va va lega pe viata. Gandul acesta poate fi infricosator dar in egala masura si foarte plin de entuziasm. Te intrebi: oare bebe va avea ochii lui? El se intreaba: oare bebe va avea zambetul ei? Impreuna va ganditi la concediile viitoare si provocarile pe care le veti trai impreuna: primul dinte, prima zi de gradi, primul 8 martie cand copilul ureaza “la multi ani, mami”. Chiar daca sunteti impreuna de ani buni, asta inseamna sa deveniti o familie. Impreuna. Iar asta iti vine sa iti coplesesti partenerul cu multe imbratisari.
Vei oscila intre a fi excitata sau nu
Intr-un minut esti gata de actiune, sanii sunt mariti, parul iti straluceste, pielea radiaza lumina. Te simti ca Mama Natura, chiar ca o zeita! Iar partenerul tau este cu totul de acord cu acest lucru. In minutul urmator, incepi sa te gandesti la bebelus. Ti se pare ciudat sa faci sex in timp ce bebe inocent este in burta. Daca cumva va fi lovit accidental de miscarile partenerului? Si, in plus, te simti cam obosita. Si grasa. Hmmm…lasam pe maine, poate… da?
Citeste si: Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile
Este greu sa nu iti doresti sa fie ori fata ori baiat
Poti sa iti spui de cate ori vrei ca nu conteaza sexul bebelusului, important este sa fie sanatos. Si evident ca este adevarat. Dar in taina tot speri sa fie ori fata ori baiat, in functie de cum iti zboara imaginatia sau cum crezi ca te-ai descurca mai bine. Te gandesti ca nu cumva sa izbucnesti in plans daca copilul va avea sexul opus fata de ce iti doresti. Nu are legatura cu iubirea ta pentru copilul tau. Iti vei adora copilul dar ai fost atasata de o anumita imagine si poti suferi dupa imaginea in sine. Iti va trece, dar cand alte femei vor povesti ca s-a nascut sexul de copil dorit de ele, tot vei avea o mica strangere de inima.
Primele trei luni pot fi grele
Momentul in care afli ca esti gravida este de o fericire foarte mare, mai ales daca ti-ai dorit acest lucru. Dar dupa aceea, devine o provocare sa treci de primele trei luni. Intai, apare raul diminetii. Apoi, exista riscul pierderii sarcinii in primul trimestru – 15% din sarcini sfarsesc asa. Mai mult de 80% din pierderi au loc in primele 12 saptamani. Nu e de mirare de ce multe femei gravide simt ca nu se pot bucura pe deplin de sarcina decat cand se vad cu bine in al doilea trimestru. Daca ai mai pierdut sarcini, vei sta cu inima cat un purice pana treci de primele 12 saptamani, dupa care poti rasufla usurata caci trec riscurile pierderii sarcinii.
Tot in primul trimestru e momentul sa te gandesti la toate acele decizii mai dure: sa decizi ce teste de genetica sa faci, sa te uiti la riscurile implicate, sa te gandesti ce disponibilitate ai sa traiesti cu un copil care se poate naste cu o anormalitate. Toate acestea iti cam iau din bucuria graviditatii. Dupa ce treci de ele, te mai relaxezi un pic.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?