Din pacate, avorturile spontane, deci sarcinile ce se pierd pe drum sunt ceva normal, din punct de vedere statistic, in aventura care te face parinte. Multe femei traiesc durerea traumatizanta a pierderii unei sarcini in timp ce altele consuma mult timp si energie ingrijorandu-se cu privire la ele. Ele se tem chiar daca nu ajung sa traiasca aceasta neplacuta experienta.
Este normal pentru o femeie sa fie anxioasa cu privire la starea de sanatate a copilului sau nenascut. Insa nicio ingrijorare din lume nu poate preveni aparitia unui avort spontan. Multe din pierderile de sarcina din primul trimestru se datoreaza anormalitatilor cromozomiale din structura fatului. Ele nu au legatura cu ceva ce tine de mama sau de actiunile ei, spun specialistii.
Asadar, cat de comune sunt avorturile spontane? Ce simptome sunt specifice unei pierderi de sarcina. Si, o data ce ai trait asa ceva, cum iti va afecta acest lucru abilitatea de a ramane gravida din nou in viitor?
Statistici despre avortul spontan
Multe femei pierd sarcina inainte sa stie ca sunt gravide, asa incat este dificil sa existe o statistica impecabila cu privire la rata de avort spontan. Insa, cu toate acestea, se estimeaza ca in primul trimestru una din trei sarcini se pierd, la femeile ce descopera mai tarziu ca sunt gravide.
In cazul femeilor care stiu ca sunt insarcinate, una din cinci sarcini se incheie inainte de saptamana 20 de sarcina.
Vestea buna este ca, pe masura ce sarcina avanseaza, sansele de a o pierde sunt din ce in ce mai mici. Majoritatea avorturilor spontane se intampla inainte de saptamana 13.
Top 10 ponturi ca sa ramai gravida mai repede
Simptome de gravida sau semne de avort spontan?
Crampele blande sau sangerarea usoara – iata simptome pe care nicio femeie nu vrea sa le traiasca in primul trimestru de sarcina. Dar nu mereu ele sunt semne ca s-a pierdut sarcina. Aproape una din patru femei au aceste simptome in primele saptamani de sarcina si ajung sa nasca copii sanatosi si sa aiba o sarcina buna, fara probleme.
Sunt multe motive in afara avortului spontan care duc la sangerare usoara in primul trimestru:
– Sangerarea la implantare, care apare cand ovulul fecundat se prinde de peretele uterului
– Sangerarea cauzata de nivelul fluctuant de hormoni si apare atunci cand trebuia sa iti vina ciclul dupa ce ai ramas gravida. Aceasta sangerare nu este similara cu un ciclu, este unul mult mai putin cantitativ, dureaza o zi sau doua.
– Fibrom sau polipi la uter
– Infectie
Sangerarea cauzata de oricare din motivele de mai sus nu dauneaza copilului.
Insa este firesc sa mergi la medic pentru a ti se spune exact in care situatie te afli si ce ajutor sau recomandare ti se pot da. Unele sarcini necesita un aport suplimentar de progesteron pana cand se fixeaza bine in uter. Iar acest lucru numai medicul il poate identifica si decide. Simpla doza zilnica de hormon indicat de medic timp de cateva saptamani te poate transforma dintr-o femeie ce poate pierde sarcina intr-o femeie fericita care naste un bebelus sanatos.
Daca sangerarea sau durerile de abdomen sunt severe sau daca elimini cheaguri de sange, este foarte important sa te duci urgent la camera de garda a spitalului si sa vorbesti cu medicul tau. Acesta este un semn ca probabil ai un avort spontan.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie