Cum sa alegi un psiholog potrivit pentru copilul tau
Alegerea unui specialist pentru copilul tau este o sarcina dificila mai ales cand vorbim despre ceva atat de sensibil cum este sufletul. Intrucat copiii, mai ales cei mici, nu au inca puterea de a discerne si de a analiza critic, este extrem de important sa stii pe mana cui dai sufletul copilului tau si responsabilitatea alegerii corecte sta pe umerii tai.
In alegerea unui psiholog, conteaza nu numai “chimia” dintre copil si specialist cat mai ales formarea profesionala si competentele pe care le detine psihologul. In plus fata de a sti cum sa ajunga la sufletul copilului, psihologul trebuie sa fie pregatit profesional pentru a identifica sursa problemei micutului tau si a interveni corect pentru remedierea acesteia.
Cand este nevoie sa apelezi la un psiholog pentru copii?
Nu trebuie neaparat sa ajungi sa ai o “problema serioasa” pentru a apela la un psiholog. Este bine stiut ca este mai usor si mult mai ieftin sa previi decat decat sa repari. Cele mai frecvente motive pentru care parintii apeleaza la un psiholog pentru copii sunt:
- Sfaturi de educare si disciplinare a copiilor (parenting)
- Probleme emotionale si de comportament
- Dificultati de scris, citit sau calcul matematic, probleme de concentrare a atentiei si de invatare
- Dificultati de socializare, de adaptare scolara sau de relationare in familie
- Evaluarea inteligentei si descoperirea aptitudinilor
- Alegerea traseului educational si a profesiei
Primul pas pe care trebuie sa il parcurgi este de a avea o evaluare psihologica si o analiza pertinenta a contextului de viata (scolar si familial) al copilului. Abia dupa identificarea corecta a tipului problemei si a cauzelor acesteia, se poate stabili ce tip de psihoterapie sau de interventie este necesara pentru copilul tau sau pentru intreaga familie. Atunci cand vorbim de emotii si comportamente problematice, de multe ori aparentele inseala si de aceea este nevoie de o masura cat mai obiectiva a situatiei.
Citeste si: Psiholog Monica Bolocan: Semnele fricii de scoala la copii. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi
Ce trebuie sa verifici atunci cand cauti un psiholog pentru copii?
Sunt necesare cateva conditii pentru ca un psiholog sa aiba dreptul legal de a oferi servicii de psihologie pentru copii:
- Sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si sa aiba atestat de libera practica valabil (poti verifica aceste indeplinirea acestor conditii in Registrul Unic al Psihologilor de pe copsi.ro)
- Sa fi urmat cursuri de formare profesionala in metode de evaluare, consiliere, interventie sau psihoterapie specifice pentru copii si familie
- Sa detina licente de utilizare a probelor de evaluare psihologica adresate copiilor (chestionare, teste, etc).
In plus, inainte de a incepe colaborarea cu un psiholog, este obligatoriu sa primesti de la acesta informatii concrete despre instrumentele utilizate in evaluare si despre obiectivele si metodele folosite in consiliere sau terapie. Mai exact, trebuie sa iti fie foarte clar cu ce anume va fi copilul tau evaluat (instrumentele), ce anume se doreste a fi imbunatatit prin terapie (obiectivele), cum anume (metoda) si cat va dura (aproximativ).
Mai este important de stiut ca intr-o evaluare psihologica este obligatoriu sa fie folosite minim doua probe (teste) pentru care psihologul detine licente de utilizare de la un furnizor acreditat din Romania.
Corectitudinea unei evaluari depinde de validitatea si credibilitatea instrumentelor folosite.
In toate cazurile, este bine sa te informezi si sa verifici daca metoda de evaluare, consiliere sau psihoterapie practicata de un psiholog este fundamentata stiintific si se adreseaza nivelului de varsta si problemei specifice a copilului tau. Aceasta presupune ca exista studii care atesta eficacitatea metodei respective intr-o anumita problematica din categoria de varsta respectiva iar testele utilizate in evaluare sunt adaptate cultural si etalonate pe populatia Romaniei. Din fericire, internetul este plin de informatii utile in acest sens, in special daca utilizezi in cautare o limba de circulatie internationala.
Nu rata nici: Psiholog Iuliana Fűlas: Abuzul emotional in educatia copiilor. Efectele amenintarilor si umilintelor profesorilor
Psiholog, psihiatru, psihoterapeut. Care este diferenta?
Psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie, iar psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina Generala, cu rezidentiat in Psihiatrie. In timp ce psihiatrul este specializat in patologia psihicului uman si tratamentul medicamentos al tulburarilor psihice, psihologul detine competentele pentru a face evaluare (testare) psihologica, consiliere psihologica si diferite interventii atat cu scop preventiv cat si terapeutic pentru orice categorie de problematici ale psihicului si comportamentului uman.
Psihoterapeutul este o persoana calificata in utilizarea unei anumite metode de psihoterapie avizata de Colegiul Psihologilor din Romania si poate fi atat absolvent de Psihologie, cat si absolvent al unei facultati inrudite acesteia (Medicina –Psihiatrie, Teologie, Pedagogie, Filosofie, Asistenta Sociala) cu conditia completarii studiilor superioare cu o formare specifica in metoda psihoterapeutica aleasa. Cu alte cuvinte, orice psiholog poate fi si psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu este obligatoriu sa fie psiholog, ci poate avea studii superioare intr-o profesie inrudita Psihologiei, completate cu o specializare in psihoterapie.
Este bine de stiut ca un psihoterapeut poate oferi servicii de psihoterapie numai in metoda in care s-a format si s-a acreditat si nu in orice metoda.
Atat psihologul cat si psihoterapeutul trebuie sa fie acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania prin eliberarea atestatului de libera practica in specializarea in care s-au format. Poti verifica daca un psiholog sau psihoterapeut este acreditat, precum si in ce specializare sau metoda terapeutica detine competente, in Registrul Unic al Psihologilor din Romania publicat pe www.copsi.ro.
Cate feluri de psihologi pentru copii exista?
Psihologii specializati sa lucreze cu copiii pot fi:
- psihologi clinicieni, axati pe problemele de sanatate mintala
- psihologi educationali si scolari, dedicati problematicilor legate de scoala si invatare
- logopezi si psihopedagogi, care lucreaza cu copii cu cerinte educationale speciale
- consilieri si psihoterapeuti, formati intr-o metoda terapeutica adresata copiilor si familiei.
Poti afla care sunt competentele si cerintele de calificare corespunzatoare fiecarei specializari in psihologie in Standardele de Calitate ale profesiei de psiholog publicate pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania (www.copsi.ro).
Nu rata nici: Psiholog Monica Bolocan: Sindromul copiilor suprasolicitati in cursa pentru performanta
Monica Bolocan
Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)
0740.204.020
www.psiholog-copii.ro
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate