Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si educarea copiilor vin din toate partile. Insa, un parinte stie cel mai bine ce i se potriveste copilului sau, asa ca ar fi bine ca fiecare sfat primit sa fie trecut prin filtrul propriilor valori si reguli de familie.
Iata 5 teme controversate despre cresterea si educarea copiilor, care impart mamele in mai multe tabere:
1. Supraveghem sau nu copilul la joaca?
Cand ar trebui sa lasam copiii sa se joace singuri, in parc? Iata o intrebare la care multe mame cauta raspuns. Iar raspunsul depinde de foarte multi factori: cat de sigure sunt cartierul si locul de joaca, e vreo strada prin apropiere, cati ani are copilul, cat de descurcaret etc. Taberele sunt impartite: unele mame isi incurajeaza copiii sa se descurce singuri de la varste foarte mici, in timp ce altele sunt tot timpul alaturi de copii la locul de joaca. Bineinteles, fiecare tabara spune despre cealalta ca exagereaza. Cert este, insa, ca fiecare mama ar trebui sa-si urmeze instinctul si sa-si lase copilul singur atunci cand simt ca acest lucru este benefic pentru copil.
Citeste si De cand lasam copilul singur acasa?
2. Angrenam sau nu copilul in activitati extrascolare?
Activitatile extrascolare sunt considerate foarte utile de catre parintii care isi doresc pentru copiii lor sa invete cat mai multe, de la materii pentru scoala, la sporturi, teatru sau dans etc. Este drept, ca nici sa-ti lasi copilul “lipit” de televizor nu este o solutie, insa nici aglomerarea unui copil cu 56 de ore pe saptamana pentru scoala sau alte activitati extrascolare nu sunt indicate.
Citeste si Copilul tau are un program prea incarcat? Afla de ce ii da viata peste cap
3. Lasam sau nu copiii sa doarma cu iubitii?
Parintii cu copii adolescenti isi pun de multe ori aceasta intrebare. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, americanii si britanicii sunt adeptii formulei “NU sub acoperisul meu”, in timp ce olandezii le permit copiilor sa isi aduca iubitii casa pentru a-si petrece noaptea impreuna. Surprinzator sau nu, rata sarcinilor nedorite in randul adolescentilor este de sapte ori mai mica in Olanda, decat in Statele Unite si Marea Britanie.
Atat timp cat copilul are varsta de consimtamant (in Romania – 15 ani), iar relatia este aprobata de parintii ambilor copii, n-ar trebui sa fie o problema. Cu atat mai mult cu cat, asumarea acestui fapt duce la o mai buna educatie sexuala a copiilor din partea parintilor.
4. Moda este sau nu pentru fete?
Fetitele discuta de foarte mici despre moda, vor hainute in trend, vor sa se machieze. Intr-un fel nu este un lucru rau. Fetitele ar trebui invatate de mici sa acorde atentie ingrijirii personale, insa nu ar trebui sa faca din aspectul fizic principala preocupare. Parintii de fetite ar trebui sa le incurajeze sa se descopere pe sine, sa aiba incredere de sine, sa isi descopere talente si aptitudini care sa le valideze mai mult decat ar putea-o face orice ruj.
Citeste si Ne lasam fetele sa se machieze?
5. Este egoism sau nu daca ai un singur copil?
Cati copii isi doreste o familie este o chestiune strict personala si nu are treaba cu egoismul. Sunt parinti care se simt completi cu un copil si sunt parinti care simt nevoia unei familii mai numeroase. Chiar daca e singur, fara frati sau surori, un copil poate fi invatat lectia prieteniei, astfel incat sa aiba oricand aproape un umar pe care poate plange la nevoie.
Imagine de CarolinaP de la Pixabay
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate