Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? Afla cum sa le prepari!

13 decembrie 2017, , Vizualizări: ...
ciuperci sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mushrooms-2685467_1920

Ciupercile sunt numite, de foarte multe ori, un “aliment greu” pentru copii. Cand vorbim despre ciuperci, unii pediatri le recomanda in alimentatia copiilor destul de repede dupa varsta de un an, altii, dupa doi, altii, abia dupa patru ani. Sunt si medici care permit consumul lor chiar dupa varsta de noua luni. Asadar, parerile sunt impartite; cel mai bine este sa urmati sfatul propriului pediatru, intrucat aceasta ar trebui sa se bazeze pe organismul fiecarui copil, unic, in felul sau. Sunt copii cu sensibilitati digestive, sunt copii mancaciosi si pofticiosi, cu un sistem digestiv puternic si rezistent; apoi, sunt copii dezvoltati si gata sa manance cam orice aliment mult mai repede decat alti copii de varsta lor. Altii, dimpotriva, sunt feriti de o gama larga de alimente mult dupa varsta de un an.

 

 

Oricand decideti, impreuna cu pediatrul, ca a sosit momentul sa dati copilului sa guste ciuperci, iata ce trebuie sa stim despre ele.

 

In primul rand, ciupercile sunt o foarte importanta sursa de proteina; se spune ca au de doua ori mai multe proteine decat carnea, motiv pentru care sunt supranumite si “carne vegetala”. In plus, ele sunt un aliment hipocaloric, deci sunt perfecte in dieta copiilor supraponderali (evident, si in cea a adultilor care au probleme cu greutatea, cu conditia sa nu le mancam prajite sau in combinatie cu carbohidrati). Ciupercile contin si antioxidanti importanti, combat bolile cancerigene si pe cele cardiovasculare. Concluzionand, ele sunt un aliment foarte sanatos, mult mai usor decat se crede ca ar fi pentru sistemul nostru digestiv si recomandat in dieta noastra alimentara.

 

 

Va propunem, asadar, pentru copii, un mod foarte gustos de preparare a ciupercilor.

 

 

Ingrediente:

2-3 kg ciuperci proaspete, 3-4 cepe mijlocii, 2 legaturi de marar proaspat, o cutie mica de smanatana mai slaba, 3 linguri pasta de rosii de foarte buna calitate, ulei de masline, sare.

 

 

Mod de preparare

Curatati ciupercile de pielita (palaria are drept invelis o pielita subtire, care trebuie inlaturata).

Apoi spalati-le bine, in mai multe ape; separati palaria de piciorus; taiati-le in cubulete mici pe toate.

Intr-o cratita, puneti 4-5 linguri ulei de masline la incins, apoi adaugati ceapa tocata marunt, plus o lingura de apa (ca sa evitam prajirea, deloc sanatoasa). Adaugati cubuletele de ciuperci si acoperiti cu un capac.

Nu adaugati deloc apa, caci intr-un timp foarte scurt, ciupercile vor lasa o cantitate mai mult decat suficienta de apa.

Cand ciupercile s-au inmuiat, adaugati pasta de rosii si mai lasati cateva clocote. Adaugati sare, cutiuta de smantana si, in sfarsit, mararul tocat marunt.

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (14)

  1. Odiana spune:

    simpu de preparat si foarte gustoasa reteta. multumim.

  2. sima spune:

    Sigur este delicioasa reteta.Merita incercata.

  3. asminasmin spune:

    bun articol

  4. claudia79 spune:

    ciupercile sint foarte gustoase

  5. theofana spune:

    si noi mancam ciuperci

  6. at_iulia spune:

    nu stiu ce sa spun, i-am dat si eu azi ciuperci, astept rezultatul :)..sper sa nu pateasca nimic ….

  7. angelicadoina spune:

    am o fetita de 1 an si 7 luni,papam ciupercute de la 11 luni si ne plac forte mult…consider ca sunt mult mai sanatoase decat carnea de pui ce se gaseste in comert…pupici

  8. LuminitaR spune:

    Reteta e delicioasa, dar am doua mici observtii: pielita ciupercilor NU se indeparteaza (majoritatea nutrientilor se concentreaza in ea) si NU se spala in cateva ape, ci se trec repede printr-un jet, altfel ciupercile se imbiba cu apa si isi pierd din calitatile nutritive; unii bucatari chiar recomanda sa nu fie spalate deloc (e vorba de cele de cultura) ci doar sterse cu un prosop de hartie.

  9. marianaion spune:

    Oana a mancat deja ciuperci, i le-am dat dupa varsta de 1 an… reteta e inedita, banuiesc ca si delicioasa

  10. 27ralu spune:

    Usor de preparat.eu i-am dat ciuperci la alex,si i-au placut.

  11. ludovica spune:

    sunt delicioase si usor de preparat

  12. mari spune:

    si mie imi plec foarte mult ciupercile,i-am dat si fetitei citeva la cuptor si i-au placut.sunt foarte bune facute la cuptor cu cascaval.

  13. lyana8520 spune:

    parca pe la 9-10 luni i-am dat prima data.Dar mananca fara probleme.

  14. […] mamici de la 9 luni se pot introduce ciupercile dupa unele recomandari pediatrice.. eu una sunt fan ciuperci si cred ca sunt f sanatoase. iata o reteta care vreau sa o testez in curand: ngrediente: 2-3 kg ciuperci proaspete, 3-4 cepe mijlocii, 2 legaturi de marar proaspat, o cutie mica de smanatana mai slaba, 3 linguri pasta de rosii de foarte buna calitate, ulei de masline, sare. Mod de preparare Curatati ciupercile de pielita (palaria are drept invelis o pielita subtire, care trebuie inlaturata). Apoi spalati-le bine, in mai multe ape; separati palaria de piciorus; taiati-le in cubulete mici pe toate. Intr-o cratita, puneti 4-5 linguri ulei de masline la incins, apoi adaugati ceapa tocata marunt, plus o lingura de apa (ca sa evitam prajirea, deloc sanatoasa). Adaugati cubuletele de ciuperci si acoperiti cu un capac. Nu adaugati deloc apa, caci intr-un timp foarte scurt, ciupercile vor lasa o cantitate mai mult decat suficienta de apa. Cand ciupercile s-au inmuiat, adaugati pasta de rosii si mai lasati cateva clocote. Adaugati sare, cutiuta de smantana si, in sfarsit, mararul tocat marunt. Read more: Retete pentru copii: Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? | Alimentație prescolari […]

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu