A avea casa ta pe pamant, cu o mica gradina si un loc de joaca pentru copii este visul multor familii si in multe cazuri el devine realitate. Insa drumul de la vis la clipa in care te muti in noua casa poate fi lung si plin de cheltuieli neprevazute, nervi cu echipele de constructie sau poate fi presarat cu nestiinta proprie, din lipsa de experienta.
Exista insa solutii pe care le poti afla, ca sa eviti stresul altora care au trecut prin aceste situatii, sa iti eficientizezi banii alocati si sa nu ai cheltuieli suplimentare neprevazute dar si sa obtii casa pe care o doresti fara tot felul de probleme rezultate din timpul procesului de constructie. Nu trebuie sa fii foarte priceput ci doar dornic sa te implici, sa inveti anumite notiuni si sa iti supervizezi lucrarea tinand cont de niste pasi esentiali.
Iata ce informatii iti sunt necesare:
– Cum sa alegi si sa cumperi un teren
– Ce trebuie sa stii despre inceperea proiectarii, proiectarea, obtinerea Autorizatiei de construire
– Pe ce criterii alegi constructorul, ce rol are dirigintele de santier, etapele procesului de construire
– pasii necesari pana la final
– cum obtii Procesului verbal de receptie
– care sunt costurile totale de constructie
– sfaturi utile la care nu te-ai gandi dinainte
Cum incepi cautarea terenului, element esential pentru o casa reusita. De ce sa tii cont
Odata ce v-ati fixat bugetul, incepeti sa cunosteti bine zona in care vreti sa faceti achizitia, pur si simplu colindand toate strazile si puteti gasi anunturi cu terenuri de vanzare chiar acolo.
Anunturile de pe internet reprezinta o alta modalitate de a gasi terenuri. Cautati acele site-uri de anunturi date direct de proprietari. Multi apeleaza la acest mod de publicitate pentru a se intalni direct cu potentialii cumparatori si pentru a evita plata comisioanelor catre agentiile imobiliare. Spre exemplu puteti intra pe http://www.anunturiparticulari.ro. Acest site este o baza de date care contine toate anunturile imobiliare publicate numai de persoanele particulare in presa centrala si pe internet. Persoanele fizice pot consulta baza de date cu anunturile imobiliare publicate de particulari in toata presa centrala si pe internet, direct prin intermediul acestui site, in urma unei plati.
Cautati pe Google si incearcati sa gasiti anunturi cu terenuri de vanzare in zona de interes (ex: vand teren zona x) si urmariti in amanunt cel putin 10-15 pagini de rezultate.
Daca vedeti ca nu va descurcati sau nu aveti timp suficient, contactati agentii imobiliare si precizeaza-le clar cerintele voastre. Pentru rezultate mai rapide, cautati agentii imobiliare specializate in cumpararea si vanzarea de terenuri pe zona de care sunteti interesati. Asigurati-va ca au inteles exact locatia dorita si bugetul si stabiliti termenii contractului inainte de a bate palma.
Daca va place un teren anume, faceti vizite in diferite zile si in diferite intervale orare. De exemplu, puteti avea surpriza ca dimineata sa fie foarte liniste, iar seara sa aveti vecini foarte zgomotosi in zona, nu neaparat in imediata vecinatate. Cand va duceti la vizionari, intrati in vorba cu vecinii potentiali, astfel puteti afla informatii pretioase despre proprietatea pe care ati vrea sa o cumparati, dar si cu ce fel de oameni va veti invecina. Nu va lasati intru totul influentat de acestia, pot avea si intentii ascunse (de exemplu un viitor santier langa ei nu le surade).
Cel mai important lucru in faza de cautare este sa nu va grabiti. Pentru a gasi ceva bun, trebuie sa vezi in medie cel putin zece – cinsprezece terenuri, dupa care, avand o imagine clara a zonei, a vecinatatilor si a preturilor, te poti hotara pentru un anumit teren!
Locatia
Locatia unei proprietati este esentiala. Nu lasati pe nimeni sa va induca in eroare. Daca locatia nu este buna, restul conteaza mai putin. Americanii au o vorba: cand cumperi o proprietate pe primul loc este locatia, pe locul doi este locatia si abia pe locul trei este …locatia.
De ce e totusi asa de importanta? Raspunsul e foarte simplu: localizarea este singura caracteristica a unei proprietati care nu poate fi modificata. Chiar daca puteti muta constructia sau o modifica substantial, amplasamentul proprietatii nu il puteti schimba, pentru ca nu puteti lua bucata de pamant s-o mutati. Pamantul este cel care determina amplasarea unei proprietati si nu casa. Casa nu este permanenta, dar pamantul da. Pozitia unei proprietati ramane alaturi de dumneavoastra la bine si la rau. Aceasta determina mai multe aspecte, cum ar fi zonarea curenta, tipurile si valorile proprietarilor din vecinatate si prezenta utilitatilor publice. Mai mult, in cazul dezvoltarii unei case, aceste aspecte pot constitui diferenta dintre reusita si esec.
-
Utilitatile
Utilitatile importante care trebuie avute in vedere sunt urmatoarele:
-
- Retea de canalizare
- Retea de energie electrica
- Retea de gaze naturale
- Retea de apa potabila
Singura utilitate cu adevarat obligatorie este curentul electric. Chiar daca exista generatoare electrice cu combustibil lichid, aceastea nu sunt o solutie viabila.
Toate celelalte: apa, canalizarea, gazele, pot fi asigurate si altfel decat prin racordare la retelele urbane.
-
Mediul inconjurator, privelistea
Oamenii au puternice reacţii emoţionale în faţa unei privelişti. Oamenii plătesc mai mult pentru o privelişte frumoasă atunci cand cumpara o casa. Preţurile pentru numeroase proprietăţi care beneficiază de privelişti, mai ales de privelişti montane, variază fără nici un motiv aparent.
Unele privelişti merită mai mult decât altele. Iata mai jos cateva elemente de diferentiere:
-
Conţinutul
Ce conţine de fapt o privelişte? Orice vedere spre apă (râuri, lacuri sau mare) este întotdeauna foarte valoroasă. Dar există şi alte tipuri de perspective care pot aduce un plus de valoare unei proprietăţi: copaci, culmile muntoase, formaţiunile geologice, parcurile şi luminile oraşului. O vedere către mare poate avea trăsături specifice, cum ar fi marea cu ‘apă albastră’, marea cu ‘apă verde’, stâncile de pe ţărm, dunele de nisip, izvoarele unui râu, o plajă, un far sau orice alt lucru plăcut ochiului. Valoarea unei anumite imagini depinde de gustul local. Cu cât priveliştea este mai rară, mai izbitoare şi mai estetică, cu atât valoarea proprietăţii este mai mare.
-
Distanţa
Cât de aproape este proprietatea de priveliştea respectivă? O privelişte bine cotată ne atrage ca un magnet. Un râu care trece prin faţa proprietăţii sau un lac văzut din faţă sunt mai valoroase decât aceeaşi privelişte văzută de la distanţă.
Imagine de Evren Ozdemir de la Pixabay
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025