Nu mai e mult si petrecerile de Revelion vor fi in toi. Mancare din belsug, bautura la discretie. Insa, daca nu esti atent, de la bal poti ajunge cu usurinta la spital.
Iata cateva ponturi ca sa nu-ti fie rau dupa petrecerea de Revelion.
Ponturi bautura
Cateva pahare in plus te pot trimite direct la camera de garda si multa lume subestimeaza efectul alcoolului asupra mintii si corpului, mai ales pentru cineva care nu este obisnuit sa bea in mod curent. Asa ca, daca nu vrei sa imbratisezi vasul toaletei in prima zi a anului sau, mai rau, sa ajungi la spital, fii atent la urmatoarele aspecte:
– respecta-ti limitele:
Atunci cand iti cunosti limitele si le respecti, este putin probabil sa dai pe gat pahar dupa pahar dupa fiecare ciocnire de noroc cu prietenii. In plus, la petrecere te poti aseza in grupul celor care obisnuiesc sa bea mai putin astfel incat sa nu fii luat de val.
– mananca inainte, in timpul si dupa consumul de alcool:
Este demonstrat stiintific faptul ca atunci cand mananci inainte sa bei, scade riscul de a te intoxica cu alcool. In plus, mancarea impiedica infiltrarea rapida a alcolului in sange.
– nu bea de dragul de a bea:
Sa bei responsabil inseamna sa bei doar atunci cand vrei, nu cand prietenii te invita sa mai dai peste cap un pahar de votca cu portocale. De asemenea, ia in calcul alternarea bauturilor alcoolice cu cele nonalcoolice.
– incet, dar sigur:
Ai observat ca paharul cu apa poate sta plin cu orele? Ai grija sa fie asa si cu paharul de alcool. Si asta nu inseamna sa-l umpli de fiecare data cand se goleste, ci sa bei rar din el.
– nu bea daca iei medicamente:
Daca esti sub tratament, indiferent de natura lui, NU bea. Renunta la idea de a nu lua medicamentele in ziua respectiva.
– nu-ti lasa bautura nesupravegheata:
Daca esti acasa la tine, la rude sau la prieteni si nu sunt persoane necunoscute in jur, atunci n-ar trebui sa-ti faci probleme cu asta. Insa daca esti intr-un restaurant, club sau cu persoane pe care nu le cunosti, tine tot timpul paharul (cu alcool sau fara alcool) sub supraveghere. Nu stii niciodata ce ti se poate pune in bautura fara sa-ti dai seama si astfel sa te transformi intr-o victima sigura.
– nu bea o bautura pe care nu o cunosti:
Daca ti se propune sa gusti ceva “nou”, este recomandat sa nu risti. Nu stii cum va reactiona corpul tau la respectiva bautura. Rezuma-te doar la bauturile pe care le-ai testat si despre care stii ca nu-ti fac rau.
– alcoolul nu e atractia:
Celebrezi Anul Nou, nu bautura, asa ca alcoolul n-ar trebui transformat in vedeta petrecerii. In plus, n-ar fi deloc grozav sa nu-ti amintesti de petrecere pentru ca te-ai imbatat si nu ai mai stiut de tine.
Ponturi condus
In noaptea de Anul Nou – potrivit statisticilor din Statele Unite, de exemplu – mor aproximativ 140 de oameni in accidente rutiere. Noaptea de Anul Nou produce cele mai multe decese in trafic cu 42% mai mult decat in orice alta zi de sarbatoare, principala cauza fiind consumul de alcool.
Asa ca, daca vrei sa ajungi in siguranta acasa dupa petrecerea de Revelion, ai grija sa:
– NU bei
Daca pleci cu masina ta, refuza bautura. Nu te lasa pacalit de faptul ca bei putin la inceputul petrecerii si iti “trece” pana la finalul ei. Rezuma-te la bauturile non-alcoolice.
– Rogi pe altcineva sa conduca
Daca totusi vrei sa consumi ceva alcool, poti ruga un prieten sa fie soferul serii. El trebuie anuntat de dinainte, astfel incat – daca e de acord – sa aiba grija sa nu bea in noaptea respectiva. Daca obisnuiesti sa petreci Revelioanele in acelasi cerc de prieteni puteti face cu randul.
– Mergi pe jos
Daca petreci Revelionul undeva aproape de casa, mersul inapoi pe jos poate fi chiar reconfortant. Mai mult, miscarea te poate ajuta sa elimini mai usor toxinele din organism.
– Utilizezi mijloacele de transport in comun sau taxiul
In functie de ora la care pleci de la petrecere, in cazul in care ai baut, ia in calcul sa utilizezi mijloacele de transport in comun sau taxiurile, ca sa ajungi in siguranta acasa. De asemenea, ai varianta serviciilor specializate care iti pot trimite un sofer care sa te duca acasa cu masina proprie (in cazul in care ai plecat de-acasa cu masina ta) si nu vrei sa ramana acolo.
Ponturi focuri de artificii
Focurile de artificii sunt minunate si multa lume le iubeste. Atentie, insa, in Romania, din motive de ordine, securitate, siguranta publica si protectia mediului, sunt interzise publicului larg articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in exterior. Acestea trebuie utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni.
Sunt permise publicului larg doar obiectele pirotehnice de distractie de dimensiuni mici, de tipul artificiilor (stelute, lumanari, jerbe cu scantei, inele de foc, sateliti).
Citeste si: Artificiile de Revelion: Reguli pentru parinti sa tina copiii in siguranta
foto: Pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!