Ciocolata de casa. Asa prepari cea mai delicioasa ciocolata de casa. 10 retete care sa te inspire

13 februarie 2018, , Vizualizări: ...
ciocolata de casa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - chocolate-3012752_1920

Ciocolata de casa te duce cu gandul la copilarie si la minunatele retete pe care le incercau mamele sau bunicile. Iar ele aveau niste ingrediente secrete: rabdare si multa dragoste. Hai sa le adaugam si noi in retetele de ciocolata de casa preparate pentru copiii nostri.

 

Iata cele mai delicioase retete de ciocolata de casa.

 

Ciocolata de casa cu alune de padure si stafide # Reteta 1

Reteta de

Ingrediente Ciocolata de casa cu alune de padure si stafide

200 g zahar brut
300 ml apa plata
1 praf de sare
250 g lapte praf
100 g unt moale
60 g cacao neagra
20 ml rom
alune de padure
stafide

 

Mod de preparare Ciocolata de casa cu alune de padure si stafide

Intr-un vas, punem apa, un praf de sare si zaharul. Amestecam si punem la fiert. Cand incepe sa fiarba, lasam la foc mediu, aproximativ 6 -7 minute. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Adaugam untul, amestecam sa se topeasca, apoi adaugam romul.
Intr-un castron, cernem laptele praf cu cacaoa impreuna.
Alunele le prajim cateva minute la cuptor, la foc iute. Le curatam de coji si le lasam sa se raceasca.
In vasul cu lapte praf, incepem sa turnam din siropul de zahar, amestecand continuu cu un tel para. Adaugam alunele si stafidele si amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena, (exceptand alunele si stafidele) inchegata, si care se dezlipeste usor de pe vas.
Pregatim forme (din silicon,preferabil) in care am presarat ornamente de ciocolata, apoi turnam ciocolata. Lasam la rece sa se inchege.
Cand vrem sa servim, portionam cu un cutit ascutit umezit cu un pic de apa rece.
Este o bunatate! Simplu si rapid de pregatit, necesita un pic de rabdare ca sa se inchege.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa cu nuci # Reteta 2

Reteta de

Mod de preparare Ciocolata de casa nuci

Se pun la foc zaharul si apa. Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia se lasa focul mic si se mai lasa pe foc fix 5 minute. Se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca pana se dizolva complet. Apoi se adauga laptele praf (cernut prin sita in prealabil). Ultimele adaugate sunt aromele si cacaoa.
Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei si acolerita cu folie de plastic alimentara. Deasupra se cufunda alunele (nucile). Se da la rece.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa cu alune prajite # Reteta 3

Reteta de

Ingrediente Ciocolata de casa
900 gr.lapte praf,
900 gr.zahar,
1 esenta de rom,
100 gr.cacao,
100 ml.apa,
200 gr.unt,
200 gr.alune prajite.

Mod de preparare Ciocolata de casa
Se pune zaharul la fiert cu apa pana se face sirop ca pentru dulceata.Intre timp cernem laptele praf si cacao si le omogenizam bine, cand siropul este gata il turnam peste laptele praf, adaugam si esenta si incepem sa omogenizam compozitia foarte bine, adaugam untul la final si il incorporam bine. Intr-o tava asezam folie de aluminiu, o ungem un pic cu ulei si turnam compozitia in tava, adaugam alune si daca ne place si putina nuca de cocos deasupra pentru design. Dam tava la rece si cand s-a intarit o taiem bucati mici.

Pofta buna!

 

 

 

Ciocolata de casa cu biscuiti # Reteta 4

Reteta de

Ingrediente Ciocolata de casa cu biscuiti
– 250 g lapte praf
– 100 g unt
– 400 g zahar
– 120 g biscuiti populari (sau orice fel de biscuiti)
– 150 ml apa
– 10 ml esenta de rom
– 200 g ciocolata cu lapte
– 2 linguri de cacao
Pentru ornat :
– 50 g zahar
– 50 g nuca
– 50 g biscuiti
 

Mod de preparare Ciocolata de casa cu biscuiti
Apa impreuna cu zaharul se pun intr-o cratita de 3 l si se amesteca pe foc, pana se topeste tot zaharul. Se lasa siropul sa fiarba la foc mic pana se leaga. Se ia cratita de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucati mici si se amesteca pana se incorporeaza. Apoi se adauga untul si se amesteca. Rezulta o crema consistenta peste care se adauga treptat, in ploaie, laptele praf si 2 linguri de cacao. Dupa ce am incorporat bine laptele praf se adauga esenta de rom si se amesteca. Intr-o tava de chec unsa cu ulei se pune un strat de ciocolata apoi un rand de biscuiti. Se continua cu un strat de ciocolata si iar unul de biscuiti. In total am pus 3 randuri de biscuiti. Deasupra se termina cu un strat de ciocolata. Se baga la frigider pentru 4-5 ore. Intre timp se caramelizeaza 50 g zahar intr-o cratita. Se adauga nuca si se amesteca. Se scoate pe o hartie de copt si se lasa la racit. Se taie marunt 50 g biscuiti care se vor amesteca cu nuca caramelizata taiata si ea marunt dupa ce s-a racit. Cu acest amestec se orneaza ciocolata atunci cand este intarita. Se taie in felii.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa in doua culori # Reteta 5

 

Ingrediente Ciocolata de casa in doua culori

500 gr lapte praf, 500 gr zahar, 1/2 cana apa, 200 gr unt, 5-6 linguri de cacao, 1 esenta vanilie, nuci, fistic, stafide etc. (optional), putin ulei

Mod de preparare Ciocolata de casa in doua culori

Se freaca untul un pic pana e cremos. Se imparte in doua, se intind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu putin ulei. Se amesteca intr-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa, in alt bol se pune restul de lapte praf. Se pune intr-o oala zaharul cu apa si se lasa la foc mic sa se topeasca zaharul. Cand incepe sa fiarba compozitia, adica incepe sa faca spuma deasupra, mai lasati la fiert cca 1 minut. Se toarna jumatate din acest sirop peste laptele cu cacao si se amesteca repede (amestecul inca nu e „legat” de tot), apoi se adauga jumatate din unt (de abia acum, dupa ce untul e topit, compozitia va deveni ca o lava groasa in care se amesteca mai greu). Se freaca totul pana compozitia e omogena si nu se mai vede unt. Se imparte compozitia de ciocolata cu cacao pe cele 4 folii. Apoi, cu degetele trecute prin ulei intindeti movilitele sub forma de foaie dreptunghiulara subtirica. Siropul care a ramas il mai incalziti un pic pana vedeti ca incepe sa fiarba si rapid il turnati peste restul de lapte praf. Adaugati esenta de vanilie si omogenizati. Adaugati restul de unt si amestecati bine. Impartiti ciocolata alba in 4, peste foile cu cacao si tot cu degetele trecute prin ulei intindeti foaie deasupra. Lasati totul macar 15 minute sa se racoreasca ciocolata.  Daca ciocolata alba iese o idee mai moale decat cea de cacao nu e problema, o puneti cu lingura pe stratul de ciocolata si in 15-30 min. se va intari astfel incat sa puteti rula ciocolata.

Peste ciocolata alba, daca doriti presarati stafide, nuci sau orice altceva preferati; apasati-le putin cu mana sa se lipeasca de ciocolata. Se taie  si se serveste. Se pastreaza la frigider.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa… vesela # Reteta 6

Reteta de

 

Ingrediente Ciocolata de casa
250 gr lapte praf
100 gr cacao
150 ml apa
500 gr zahar
150 gr unt
Esenta de Rom
Stafide (nuci, alune…)

Mod de preparare Ciocolata de casa

Cum preparam? Simplu, dar cu mici secrete pe care vi le vom dezvalui in cele ce urmeaza.

Se pune zaharul cu apa pe foc, si se fierbe pana cand se leaga bine (cam 10 min) (secretul: pana cand se face ate).
intre timp, cat siropul este pe foc, laptele praf si cacaoa, se trec prin sita si se amesteca bine.
Apoi se pune untul in siropul nostru si se mai lasa putin la clocotit, dupa care se ia de pe foc si se adauga peste ingredientele noastre uscate.
Se amesteca bine si se aromatizeaza cu esenta de rom, se adauga stafidele.
Secret: in etapa aceasta trebuie sa se lucreze repede!!!! Se ratoarna compozitia fierbinte in tavi (recipiente) unse bine si in care s-a asezat hartie de copt.
Se pun tavile in frigider (2-3 ore), sau daca sunteti nerabdatori, in congelator (1 ora).
Astfel ciocolata noastra de casa este gata.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa # Reteta 7

Ingrediente Ciocolata de casa

500 g zahar vanilat, 150 ml apa, 500 g lapte praf, 100 g cacao, 150-200 g alune sau nuci taiate in felii groase, 100 g unt, 50 g glucoza sau 15 ml zeama de lamaie, un pachetel cu zahar vanilat, 20 ml rom.

 

Mod de preparare Ciocolata de casa

Laptele si cacaoa se cern neaparat prin sita de sirma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase.

Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 10 minute, usa cuptorului deschisa, ca sa se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, amestecandu-le din cand in cand; apoi se freaca intre palme, ca sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii mari.

Intr-un lighenas de 3-4 l, se pun apa, untul, zaharul si glucoza sau zeama de lamiie.

Lighenasul se aseaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca in compozitie pana cand se topeste zaharul; apoi se ia de pe aburi, se adauga laptele praf, amestecat in prealabil cu cacaua si nucile si se amesteca pana cand se omogenizeaza bine.

Lighenasul se pune, din nou, pe apa fierbinte si se amesteca in compozitie 2 minute ca sa se infierbinte putin. Dupa ce s-a luat de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si romul.

Compozitia se desarta intr-o tava smaltuita de cca 26/40 cm, unsa cu putin unt, se niveleaza si se lasa la rece.

Dupa 1-2 zile, ciocolata se intareste si se poate taia.

Ciocolata se pastreaza in bucata mai mare, invelita in celofan sau pergament, la frigider. Daca se usuca prea tare pe parcurs, se pune in punga de nailon.

Pofta buna!

 

 

Ciocolata de casa… ca la mama acasa! # Reteta 8

Reteta de

Ingrediente Ciocolata de casa

–         500 g lapte praf;

–         1 pachet unt;

–         3 linguri cacao;

–         150g alune / nuci / migdale;

–         1 kg zahar;

–         1 ceasca mare apa.

 

Mod de preparare Ciocolata de casa

Se pune o  ceasca de apa intr-un ceaun  de tuci (sau alt recipient in care sa nu se lipeasca compozitia) si zaharul. Se pun pe foc, lasandu-se sa se topeasca. Apoi se adauga untul si se lasa si acesta  sa se topeasca. Cand incepe sa bolboroseasca, se pune laptele praf. Se amesteca cu o lingura de lemn la foc mic, in continuu, pentru a se evita formarea cocoloaselor.

Se adauga cacao si, dupa preferinta, nuci, alune sau migdale. Pentru un plus de gust, nucile (alunele sau migdalele) se pot praji putin in tigaie sau in cuptorul cu microunde (aproximativ 30 de secunde).

Tava se unge bine cu ulei. Se pune compozitia in tava si se lasa sa se intareasca, dupa care se taie bucati.

Pofta buna!

 

 

 

Ciocolata de casa cu Sangria by Adi Hadean # Reteta 9

ciocolata-de-casa

Pentru desertul meu am folosit un pahar micut – in ciocolata de casa si in siropul gros de deasupra.

intai am pus pe foc o cratita cu 80 de mililitri de sangria si 200 de grame de zahar. Dupa ce s-a topit zaharul si s-a ingrosat putin compozitia, am adaugat 120 de grame de unt.

Am luat telul si am amestecat incet, pana s-a topit, dupa care am adaugat 60 de grame de cacao, treptat, amestecand continuu, in timp ce fierbe.

Dupa ce am incorporat cacao, am adaugat in mai multe transe 300 de grame de lapte praf, amestecand energic.

Dupa ce am obtinut o textura groasa si omogena, am stins focul si am turnat compozitia intr-o tava patrata, tapetata cu folie alimentara. Am dat la rece peste noapte.

Dupa ce s-a intarit ciocolata, am pregatit o glazura din ciocolata si cafea, care sa aduca un gust mai intens. Am folosit 100 de grame de ciocolata amaruie, o lingura de cafea solubila, o lingurita de rom, 120 de mililitri de lapte condensat, 120 de grame de miere, 70 de mililitri de apa, o lingura de gelatina granule.

intai am hidratat gelatina in 30 de mililitri de apa si am lasat 15 minute. intre timp am pus la fiert restul de apa cu zaharul si mierea, la foc mic. Am fiert pentru 2 minute, dupa care am luat de pe foc si am adaugat laptele condensat, gelatina hidratata, ciocolata bucati mici si cafeaua.

Am amestecat bine, pana s-a omogenizat si a devenit lucioasa.

Am turnat prin sita peste ciocolata de casa taiata bucati.

Pentru un plus de prospetime, potrivit cu gustul intens de ciocolata, am facut un sirop gros din merisoare si sangria. Am luat o mana de merisoare, le-am pus pe foc mic cu 3-4 linguri de sangria, cu 2 linguri de zahar si o lingura de suc de lamaie.  Am amestecat cu furculita, zdrobind merisoarele.

Dupa ce s-a ingrosat putin, l-am luat de pe foc si l-am strecurat, dupa care l-am pus din nou pe aragaz, adaugand o lingura de miere. L-am lasat sa fiarba la foc mic pana s-a ingrosat.

Dupa ce am oprit focul, am turnat cate putin sirop peste ciocolata glazurata si racita.

Pofta buna!

Mai multe retete marca Adi Hadean gasesti aici.

 

 

Ciocolata de casa rapida # Reteta 10

ciocolata de casa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - chocolate-1149938_1920

Ingrediente Ciocolata de casa rapida

– 270g lapte praf
– 100 ml apa

– 180g zahar
– 120g unt
– 50g de cacao
– Alune, nuci sau stafide (dupa gust)

 

Mod de preparare Ciocolata de casa rapida

Se amesteca laptele praf cu praful de cacao, pana cand se omogenizeaza. Apa se pune la fiert, se adauga zaharul pentru a obtine un sirop. Se tine la foc aproximativ 6 minute de cand incepe sa fiarba. Cand siropul se ingroasa, se adauga untul si se amesteca pana cand acesta se topeste total. Siropul obtinut acum se toarna peste amestecul de praf de cacao si lapte. Optional se adauga si alunele, nucile si stafidele bine maruntite. Amestecati temeinic, pana cand se omogenizeaza totul. Compozitia se toarna intr-o tava, se niveleaza si se da la rece cateva ore.

Pofta buna!

Foto: Pixabay.com

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu