In ultimii ani majoritatea medicilor recomanda scaderea consumului de sare. Usor de spus, greu de facut pentru cei mai multi dintre romani care sunt mari amatori de sodiu.
In medie, adultii consuma 3.463 miligrame de sare pe zi, cu 50% mai mult decat maximum recomandat de specialistii in alimentatie care este de 2.300 miligrame pentru adultii de pana in 50 de ani si dublu fata de 1.500 de miligrame cat ar trebui sa consume cei peste 50 de ani, bolnavii de diabet, cei care se confrunta cu afectiuni ale rinichilor si cu hipertensiune.
Cu toate acestea un raport al Institutului pentru Medicina din Statele Unite ale Americii a ajuns la concluzia ca scaderea consumului de sodiu pana la 1.500 de miligrame pe zi nu este necesara.
Iata alte concluzii ale raportului:
Nu trebuie sa consumi atat de putin
„Nu exista nicio informatie – niciuna – care sa demonstreze ca un consum sub de 2.300 miligrame de sare pe zi are un beneficiu pentru sanatate”, sustine presedintele cercetatorilor, Brian Strom. In raportul amintit mai sus este mentionat faptul ca au fost analizate 34 de studii care au analizat sanatatea unor oameni care, in decursul a 18 ani, au consumat diferite cantitati de sare.
Concluzia: nu exista suficiente dovezi care sa sustina ca persoanele – chiar si cele care prezentau un risc mare – care au consumat sub 2.300 de miligrame de sare au suferit mai putine atacuri de cord sau celebrale comparativ cu cele care au consumat cantitati mai ridicate de sodiu.
Citeste si: 5 beneficii ale lampii cu sare roz de Himalaya
Dietele sarace in sare ar putea fi chiar periculoase
Multi oameni uita ca sarea este un element esential care serveste intr-o multitudine de functii ale corpului, inclusiv in controlul pulsului si in usurarea ajungerii semnalelor corpului la creier. Iar prea putin sodiu poate avea chiar efecte negative asupra sanatatii corpului.
Un studiu din 2011, la care au participat peste 28.000 de oameni cu probleme la inima sau diabet, a scos la iveala ca bolnavii care consumau sub 2.000 de miligrame de sare zilnic prezentau un risc cu pana la 37% mai ridicat de a deceda in urma unui atac de cord comparativ cu care aveau un consum de sodiu intre 4.000 si 6.000 miligrame pe zi. Pe masura ce scade consumul de sare nivelul colesterolului si al grasimilor din sange creste ducand la probleme cardiovasculare.
Insa… cum ramane cu tensiunea arteriala?
Zeci de ani studiile legate de acest subiect au aratat ca o dieta scaraca in sare poate reduce tensiunea arteriala insa oamenii de la Institutul pentru Medicina au mers dincolo de factorii de risc. „Nimeni nu neaga faptul ca printr-un consum mai mic de sodiu se remarca un efect pozitiv moderat asupra tensiunii arteriale.
Insa acest singur beneficiu nu anuleaza consecintele negative precum cresterea nivelului colesterolului si a rezistentei la insulina ale reducerii sarii din dieta”, sustine Michael Alderman profesor emerit la Colegiul de Medicina Albert Einstein.
Nu rata nici: Cele mai sanatoase tipuri de sare
Sursa: oprah.com
Imagine de Bruno /Germany de la Pixabay
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile