Totul despre refluxul gastroesofagian la bebelusi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Totul despre refluxul gastroesofagian la bebelusi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Totul despre refluxul gastroesofagian la bebelusi

Refluxul gastroesofagian are loc cand sfincterul esofagian inferior nu se inchide asa cum ar trebui, facand ca o parte din continutul stomacului sa se intoarca (sa aiba un reflux) in esofag. Cand se intampla asta, acidul stomacal si pepsina care ajung in esofag cauzeaza iritatii, inflamatii si, in unele cazuri rare, chiar leziuni mai grave.

Mai mult, pepsina – enzima care faciliteaza digestia proteinelor – poate fi insotita si de bila, care poate urca in stomac din duoden (partea care face legatura dintre intestinul subtire si stomac). Totusi, acidul stomacal ramane cea mai periculoasa substanta din acest amestec de secretii, deoarece poate afecta mucoasa esofagiana.

Cu totii resimtim din cand in cand senzatii de arsura la stomac (pirozis), iar acest lucru nu este ingrijorator. Insa, daca senzatia apare de mai multe ori pe saptamana (peste doua), atunci trebuie sa iei in calcul ca poate fi vorba de boala refluxului gastroesofagian (GERD), care poate duce la probleme mai grave de sanatate. Chiar si bebelusii sunt vulnerabili la aceasta boala. Statisticile arata ca cel putin jumatate dintre sugari – si pana la 85% dintre copiii prematuri – se nasc cu o forma de reflux gastroesofagian infantil. GERD este, asadar, foarte des intalnita in randul bebelusilor. Vestea buna este ca majoritatea micutilor trece peste acest hop pana cand implinesc un anisor, situatiile in care boala continua si dupa aceasta varsta fiind rare.

 

Ce simptome are GERD?

Refluxul gastroesofagian se poate transforma intr-o problema mai serioasa la bebelusi, necesitand chiar ingrijire medicala, astfel ca este important sa ii cunosti simptomele, mai ales daca devine o boala cronica. Prin urmare, fii foarte atenta la simptome precum: NIH sugereaza sa urmaresti aceste semne: scuipat si salivare excesiva, varsaturi, tuse, iritabilitate, refuzarea hranei sau mancat foarte putin, urme de sange in scaun. Daca observi aceste lucruri la puiul tau, supravegheaza-l cu atentie: in cazul in care simptomele se agraveaza, trebuie sa chemi medicul pediatru.

Suna imediat la medic daca bebelusul:
– are crize violente si persistente de varsaturi, in cantitati mari (mai ales daca nu a implinit inca 2 luni);
– are varsaturi de culoare verde sau galbena ori care seamana cu zatul de cafea si are urme de sange;
– respira cu greutate dupa ce vomita sau scuipa;
– este excesiv de iritat cand il hranesti sau refuza mancarea (si incepe sa slabeasca ori sa nu mai ia in greutate asa cum ar trebui);
– are dificultati si dureri la inghitire.

 

Cum sa-ti ajuti micutul

Medicul iti va recomanda cateva strategii simple pentru a diminua disconfortul puiului tau. Iata cateva sfaturi folositoare pentru parinti:

1. Ajuta bebelusul sa eructeze de cateva ori in timp ce-l alaptezi sau tine-l in pozitie dreapta in jur de 30 de minute dupa hranire. 2. Daca il alaptezi cu biberonul, adauga in sticluta putine cereale din orez: o lingura de cereale la 50 de mililitri de lapte. In cazul in care amestecul este prea gros, schimba tetina cu una mai mare sau largeste-i gaura.
3. Intotdeauna ajuta-ti micutul sa eructeze dupa ce bea 50-100 de militri de lapte praf. Daca il alaptezi natural, trebuie ajutat sa eructeze dupa hranirea la fiecare san.
4. Nu ii da de mancare atunci cand nu ii e foame, pentru ca supraalimentarea poate agrava GERD. Discuta cu medicul despre cantitatea de lapte pe care ar trebui sa o manance micutul la fiecare masa.
5. Cand vine vremea de somn, culca-ti puiul pe spate. Bebelusii cu reflux gastroesofagian trebuie sa doarma pe spate, la fel ca toti copiii, de altfel.

In cazul in care aceste tehnici nu elimina macar o parte din simptome, ar trebui sa vorbesti cu pediatrul despre GERD, medicul urmand sa-ti recomande posibile tratamente pentru a elimina refluxul gastroesofagian cu care se confrunta micutul tau.

Autor: Alexandra NEDELCU

 
Sursa: Baby Zone

Data articol: 26/03/2014