Una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare intalnite la bebelusi este strabismul. Ca mamica te preocupa toate aspectele care tin de ingrijirea si sanatatea bebelusului tau. De aceea, in cadrul articolul de fata, poti citi despre ce presupune aceasta anomalie oculara, cum ii afecteaza vederea bebelusului si care este tratamentul.
Ce este strabismul?
Strabismul este o anomalie oculara care consta in lipsa de paralelism a axelor globilor oculari, iar persoana care sufera de aceasta conditie medicala are privirea crucisa. Trebuie sa stii ca micutul poate privi tot timpul in acest mod sau doar in anumite momente, spre exemplu, in timpul unei situatii stresante.
Cum afecteaza vederea?
Trebuie sa fii o mamica vigilenta pentru ca bebelusul tau nu va putea sa iti atraga atentia asupra problemei sale oculare. In afara de privirea incrucisata vei observa ca micutul va avea tendinta sa roteasca sau sa incline capul in incercarea de a vedea mai clar. Cel mai bine este sa-i spui oftalmologului toate semnele sau simptomelele pe care le-ai observat la copilul tau pentru a obtine tratamentul corespunzator in urma evaluarii.
De ce apare strabismul la copii?
Cauzele care declanseaza strabismul pot fi diferite. In unele cazuri, strabismul este rezultatul produs de o problema a sistemului nervos, in special sunt afectate partile care controleaza muschii ochilor.
Alteori, strabismul poate fi declansat de erorile de refractie care se refera la incapacitatea ochiului de a focaliza lumina care trece prin cristalin. In afara de acestea, strabismul mai este cauzat si de bolile copilariei (precum infectiile virale, pojarul), afectiuni genetice sau afectiuni ale creierului.
Este posibil sa-i fi transmis aceasta boala? Iata o intrebare la care mamicile se gandesc. Da, factorul ereditar exista, iar riscul aparitiei acestei afectiuni este crescut atunci cand un alt membru al familiei prezinta strabism sau atunci cand copilul are tendinta de a privi incrucisat in momentul in care este obosit.
Care este tratamentul, se poate corecta vederea?
Adesea copiii cu strabism au nevoie doar de o observatie atenta si de purtarea ochelarilor de vedere, insa exista si cazuri grave cand este necesara interventia chirurgicala. Printre tipurile de tratament in cazul strabismului la copii se numara:
Ochelarii pentru corectarea vederii – pot fi purtati daca bebelusul are minimum 8 luni. Acestia trebuie purtati in permanenta de la trezire pana seara la culcare.
Purtarea unui plasture corector sau acoperirea ochiului sanatos– In acest fel este simulata functionarea corecta a ochiului afectat de strabism. Acest tratament trebuie inceput devreme pentru a fi eficient. De obicei, copilul trebuie sa poarte plasturele 2 sau 3 ore pe zi, timp de mai multe luni sau ani, in functie de severitatea bolii. In cazuri extreme, plasturele poate fi purtat chiar si 6 ore pe zi.
Picaturi speciale – Picaturile cu atropina vor face ca vederea ochiului sanatos sa devina temporar putin incetosata, dar acest lucru va forta ochiul slab sa lucreze.
Interventia chirurgicala – Operatia de corectie este indicata doar in ultima instanta, in cazul in care celelalte tratamente nu functioneaza.
Asadar, sa ai in vedere ca daca observi la bebelusul tau semne care pot indica un posibil strabism este importanta si necesara consultatia la medicul oftalmolog. Strabismul diagnosticat din timp este corectat si vindecat, iar copilul se poate bucura de o vedere perfect normala.
Sursa: Bebebliss.ro