Alergia este o reactie exagerata a organismului la diverse substante din mediu, denumite alergeni, substante care, in mod obisnuit sunt inofensive pentru om. Atunci cand copilul intra in contact cu substanta fata de care prezinta sensibilitate, fie prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, alergenul respectiv este privit ca un invadator, iar sistemul de autoaparare se activeaza.
Principalele cauze ale alergiilor
Stiai ca multe dintre substantele aflate in mediul nostru pot provoca alergii? De aceea, in anumite situatii poate fi dificil de identificat care este cauza reactiei alergice.
Exista insa cateva substante care produc in mod frecvent reactii alergice: polen, microorganisme din praf, par de animale, mucegaiuri si diferite mancaruri (oua, proteinele din lapte de vaca, nuci, alune etc.), aditivi alimentari, medicamente.
In multe cazuri, alergiile se transmit pe cale ereditara. Astfel, daca unul dintre voi este alergic, micutul vostru are 30% sanse sa dezvolte alergii, iar in cazul in care amandoi sunteti alergici, riscul de a mosteni sensibilitatea creste pana la 50-60%.
NB! Laptele matern ofera multiple beneficii sugarului, printre care si scaderea riscului de a dezvolta alergii.
Simptome
Exista o serie de manifestari, diferite de la sugar la sugar, care iti pot indica faptul ca micutul tau prezinta o alergie. Dintre acestea, cele mai evidente sunt:
– are nasucul infundat mai tot timpul, sau curge, iar el are tendinta de a se sterge mai mereu, sau de a-si apasa nasul
– mucusul care i se scurge din nas are o consitenta apoasa si clara
– respira pe gura
– stranuta frecvent
– ochisorii ii sunt rosii, inlacrimati si il mananca
– pielea de sub ochi este inchisa la culoare
– urticarii, eczeme la nivelul pielii
Daca micutul tau prezinta cel putin una dintre simptomele enumerate anterior, exista o sansa foarte mare sa fie alergic la ceva.
Alergie sau raceala?
Deoarece multe dintre simptomele alergiilor nazale se confunda cu cele ale unei banale raceli, este foarte posibil ca, in prima faza, sa iti suspectezi copilul de guturai. Atentie insa, daca aceste manifestari dureaza mai mult de o saptamana – 10 zile, este momentul sa va prezentati la medic pentru a investiga eventualitatea unei alergii.
Pentru a evita declansarea unei alergii, singura solutie ar fi sa iti tii micutul departe de toti alergenii posibili. Ceea ce nu inseamna insa a-l priva de un stil de viata normal doar pentru a preveni o boala care este posibil nici sa nu se manifeste.
Si pentru ca in primii ani de viata dezvoltarea sanatoasa a micutului depinde in totalitate de tine si de atentia ta, nu uita ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugar, oferind numeroase beneficii esentiale. Astfel ca s-a demonstrat ca bebelusii alaptati sunt mai putin predispusi la alergii.
Pentru cazul in care, din diferite motive, nu mai poti alapta sau ati incheiat alaptarea, Nutricia a creat o gama speciala de formule de lapte pentru bebelusii predispusi la alergii. Cu o experienta de 30 de ani de cercetare a laptelui matern, Nutricia este reteaua de cercetare dedicata dezvoltarii de produse pentru intarirea sistemului imunitar al bebelusilor: gama Aptamil Junior. Impreuna cu Immunofortis si vitaminele A, C si D, Aptamil contribuie in mod natural la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos.
Mai multe informatii despre Aptamil de la Nutricia puteti gasi pe www.aptanutricia.ro
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?