Toate mamicile stiu ca dintii copiilor lor trebuie periati de cel putin doua ori pe zi, imediat ce acestia au aparut. Din pacate, aceasta lectie trebuie invatata mult mai devreme. Cercetari de ultima ora releva faptul ca la nivelul cavitatii bucale ale bebelusului se afla mai multe bacterii decat se credea pana acum.
Specialistii de la Universitatea din Illinos (Statele Unite) s-au concentrat asupra bebelusilor care nu aveau dinti.
Ei au folosit teste ADN pentru a examina intreaga populatie de bacterii care se afla in gura micutilor. S-a constatat astfel mult mai multe specii decat banuiau si concluzia este ca riscul aparitiei cariilor dentare este mult mai mare. „Ca multe alte boli, cariile dentare reprezinta rezultatul existentei mai multor bacterii care traiesc intr-o comunitate, nu doar rezultatul existentei unui singur agent patogen. Despre sursa de infectare descoperita acum se credea ca apare mult mai tarziu, intre 19 si 33 de luni. In realitate insa, aceasta <<fereastra de infectare>> devine un pericol mult mai timpuriu”, a declarat Kelly Swanson, coordonatorea studiului.
Potrivit recomandarilor venite din partea reprezentantilor Academiei Americane de Stomagologie Pediatrica, parintii trebuie sa curete gingiile bebelusilor inca de la nastere.
Daca asteapta pana la aparitia primilor dintisori, s-ar putea deja sa fie prea tarziu. Totodata, este indicata reducerea consumului de alimente si bauturi ce contin zahar.
Desi e nevoie de teste suplimentare pentru a garanta aceasta ipoteza, se pare bebelusii hraniti exclusiv la san in primele sase luni de viata, sunt feriti de aceste probleme pentru ca laptele matern contine anticorpi si antitoxine care previn cariile. In schimb cei care se hranesc cu formula de lapte pot avea probleme din cauza continutului ridicat de zahar din unele produse. (Sursa: Mail Online)
foto: Depositphotos.com